Drugo
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Na slovesnosti ob razglasitvi samostojne Republike Slovenije je bil 26. 6. 1991 tudi fotograf RTV Slovenija Stane Sršen. Na portalu EUscreen lahko najdete tudi številne druge utrinke iz evropske zgodovine v različnih oblikah. Foto: Stane Sršen/RTV Slovenija (EUscreen)
       EUscreen predstavlja velik korak naprej pri raziskavah skupne televizijske dediščine, pokaže pa nam tudi, kako vidimo same sebe in druge v teh nenehno spreminjajočih se časih.       
 Koordinatorka projekta Sonja de Leeuw
Studio Samostojna Slovenija, 26. junij 1991. Foto: Stane Sršen/RTV Slovenija (EUscreen)

Dodaj v

Dediščina evropske televizije na dosegu vaše računalniške miške

Na dan avdiovizualne kulturne dediščine prišel Euscreen
27. oktober 2011 ob 10:57,
zadnji poseg: 27. oktober 2011 ob 11:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na Unescov svetovni dan avdiovizualne kulturne dediščine smo uporabniki spleta dobili nov portal EUscreen (Evropski zaslon), ki na edinstven način predstavlja evropsko televizijsko dediščino.

Pri projektu je moči in znanja združila večina evropskih avdiovizualnih arhivov, da bi uporabnikom omogočila poenoten dostop do dokumentov, ki pričajo o zgodovini evropskih televizij. Uporabnikom so na portalu na ogled tisoči videoposnetkov, dokumentov in fotografij z opisi vsebin, sodelavci portala pa vsak dan dodajajo tudi nove vsebine.

Podatke o portalu EUscreen lahko najdete tudi na spletni strani Izobraževalnega središča RTV Slovenija.
Interdisciplinarna skupina strokovnjakov je portal testirala od začetka letošnjega leta, spletna stran, ki je namenjena predvsem izobraževanju in raziskavam ter drugim spletnim uporabnikom, pa so zdaj uradno predstavili tudi javnosti.

Orodje za izvajanje šolskega pouka, raziskav ...
Širok izbor delovnih funkcij, s katerimi je opremljen portal, omogoča uporabnikom iskanje po zbirkah, kjer lahko najdejo različne prispevke, in jih nato uporabijo pri izvajanju šolskega pouka, pri univerzitetnih raziskavah, za pripravo novih avdiovizualnih prispevkov ali pa se preprosto zabavajo in dopolnjujejo svoje znanje iz sodobne zgodovine ter preverjajo informacije iz vsakdanjega življenja. Na portalu bodo v letu 2012 pripravljena tudi računalniška orodja, s pomočjo katerih bodo lahko uporabniki pripravljali digitalne razstave ali pa ustvarjali elektronske časopise.

Koordinatorka projekta EUScreen, Sonja de Leeuw z univerze v Utrechtu, je predstavitev portala pospremila z besedami: "Z novim portalom EUscreen spodbujamo ljudi k dejavnemu raziskovanju zgodovine Evrope in zgodovine televizije ne glede na jezikovne in kulturne razlike. EUscreen predstavlja velik korak naprej pri raziskavah skupne televizijske dediščine, pokaže pa nam tudi, kako vidimo same sebe in druge v teh nenehno spreminjajočih se časih."

O EUscreenu
Triletni projekt EUscreen se je začel oktobra 2009. S pomočjo Mednarodne zveze televizijskih arhivov FIAT/IFTA, EBU-ja in ustanove EDL Foundation (Evropska digitalna knjižnica) je EUscreen zbral interoperabilno digitalno zbirko televizijskega gradiva. Projekt združuje 39 družabnikov iz 19 držav. Finančno je podprt od Evropske komisije kot del projekta e-Contentplus Programme. Portal EUscreeen bo uporabnikom dostopen tudi prek portala Europeane, ki zagotavlja dostop do več kot 20 milijonov predmetov evropske kulturne dediščine iz knjižnic, muzejev, arhivov in avdiovizualnih arhivov.

Unescov dan avdiovizualne kulturne dediščine praznujemo od leta 2007. Moto letošnjega praznovanja je: "Videti, slišati in učiti se s pomočjo avdiovizualne kulturne dediščine" in je tako skladen z glavnim namenom projekta EUscreen. Ta je postati multimedijski vir za širšo javnost, učence, dijake, študente in raziskovalce.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
ixxo
# 27.10.2011 ob 12:45
super! tega sem si pa ze zelo dolgo zelel. zelo lepo, upam, da bodo scasoma na voljo tudi daljsi posnetki.
Kazalo