Tridnevni simpozij je namenjen predstavitvi bogate dediščine Slovanov, pa tudi aktualnih arheoloških izsledkov. Foto: ZVKDS
Tridnevni simpozij je namenjen predstavitvi bogate dediščine Slovanov, pa tudi aktualnih arheoloških izsledkov. Foto: ZVKDS
Slovanska lončenina, 8. in 9. stoletje, Ljubljanica, Zasip in Mlino na Bledu
Na simpoziju predstavljajo tudi različne najdbe, od nakita do keramike. Foto: Tomaž Lauko

Simpozij poteka v organizaciji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Inštituta za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Foruma slovanskih kultur pod pokroviteljstvom občin Preddvor, Kranj in Bled.


Celoten program simpozija najdete tukaj.

Domači in tuji strokovnjaki na predavanjih predstavljajo širok razpon tem - od političnih in družbenih struktur in verovanj do poselitev organizacij prostora in slovanskih naselbin ter obrti in umetnosti. Spregovorili bodo tudi o nedavnih arheoloških raziskavah in potekajočih projektih.

O hišah zemljankah in povezavah med karantanskimi in moravskimi elitami
Mitja Guštin je, denimo, spregovoril o prvem valu slovanske naselitve med Muro in Dravo, Andrej Magdič o razvoju in kontinuiteti poselitve slovenskega Podravja med 9. in 11. stoletjem, Christoph Gutjahr o zgodnjih Slovanih na Štajerskem, Branko Kerman o arheološki sliki slovanske poselitve v Prekmurju, Luka Bekič o zgodnjeslovanskih hišah zemljankah v Pomurju, Podravju in Posavju ter poskusu njihove rekonstrukcije.

Naďěžda Profantová je predstavila arheološke dokaze o sledeh poganskih ritualov na Češkem, Jiří Macháček dokaze o povezavah med karantanskimi in moravskimi elitami v zgodnjem srednjem veku. Spregovorili so še o odkritih slovanskih grobiščih in naselbinah v Šmartnem, Murski Soboti, na Ptuju in drugod, tudi na Hrvaškem in Slovaškem. Predstavljene bodo različne najdbe, od nakita do keramike, pa tudi sodobna orodja za analizo grobišč. Simpozij se je začel danes in bo potekal do petka.