Drugo
Ministrstvo za kulturo
"Razpis je glede na razpoložljiva proračunska sredstva določal, da bo izbranih največ 28 javnih kulturnih programov, ki bodo po svojem prispevku k uresničevanju javnega interesa za kulturo prepoznani kot programi, ki so po obsegu, kakovosti in dostopnosti primerljivi s programi, ki jih zagotavljajo javni zavodi na področju kulture, kot določa krovni zakon v kulturi," so med drugim zapisali na mimistrstvu za kulturo. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Vse manj sredstev
Ministrstvo za kulturo je prek programskega razpisa razdelilo 2,5 milijona evrov, kar je 286.000 evrov manj sredstev kot štiri leta predtem. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Jadranka Plut
"Če proračun ministrstva za kulturo raste, bi se moralo to posledično odražati tudi na tem najbolj prekariziranem področju kulture," je dejala predsednica Asociacije Jadranka Plut. Foto: BoBo
Nevenka Koprivšek
Direktorica zavoda Bunker, ki je tudi dobil manj sredstev, Nevenka Koprivšek je sicer pozdravila, da je na razpisu uspelo mariborsko društvo Moment, ker se ji zdi prav podpreti novo sceno in akterje, hkrati pa si na nevladni sceni želijo večje stabilnosti in priznanja svojega dela, ne pa kazni z rezi sredstev. Foto: BoBo
Dragan Matić
Predsednik odbora za kulturo v DZ-ju, poslanec Dragan Matić, je v sporočilu za javnost med drugim zapisal, da v poslanski skupini SMC-ja pričakujejo tako "podrobna pojasnila ministra za kulturo Toneta Peršaka kot tudi razlago, kaj je v okviru svojih pristojnosti v omenjeni zadevi ukrenil do sedaj in kaj namerava v zvezi s tem ukreniti v bližnji prihodnosti". Foto: BoBo
Violeta Tomič
"Ne le, da je proračunskega denarja za kulturo premalo, istočasno pa vlada namenja 207 milijonov za nakupe novih patrij, ministrstvo pa z neživljenjskim birokratskim ravnanjem duši celotno sfero nevladne kulture," je zapisala poslanka Levice Violeta Tomič. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Društvo Asociacija: ministrstvo za kulturo teži k demontaži nevladnega sektorja

Zaradi rezultatov razpisa je zavrelo na kulturniški sceni
17. januar 2018 ob 21:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Rezultati programskega razpisa za nevladne organizacije v kulturi, na katerega neustreznost so sicer že opozarjali, so najnovejši udarec, ki ga je v tem mandatu utrpela neodvisna umetniška produkcija, menijo v društvu Asociacija.

Jadranka Plut, predsednica Asociacije, je spomnila, da so v dialog z ministrstvom stopili že dva meseca pred objavo programskega razpisa, a je bil to po njenih besedah le še eden izmed neuspelih poskusov, da bi stopili v konstruktiven dialog z ministrstvom glede izboljšanja položaja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.

"Če proračun ministrstva za kulturo raste, bi se moralo to posledično odražati tudi na tem najbolj prekariziranem področju kulture," je dejala predsednica Asociacije. Temu je pritrdil Jurij Krpan, član delovne skupine za trajni dialog med nevladnimi organizacijami in ministrstvom za kulturo: "Ob čisto vsaki priložnosti nas režejo!"

Za skoraj 300.000 evrov manj sredstev
Ministrstvo za kulturo je prek programskega razpisa razdelilo 2,5 milijona evrov, kar je 286.000 evrov manj sredstev kot štiri leta predtem. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, pa na ministrstvu na koncu niti niso razdelili vseh razpisnih sredstev, po drugi strani pa so brez štiriletnega financiranja ostali popolnoma ali pa jim je bilo zmanjšano nekateri renomirani javni zavodi, katerih delo se je izkazalo kot presežno.

O(ne)mogočanje kontinuitete delovanja
Umetnik Janez Janša, vodja zavoda Maska, ki je iz razpisa izpadel, je poudaril nerazumevanje pojmovanja nevladne kulture, ki je ne gre enačiti z ljubiteljsko kulturo, meni pa, da je v ozadju razdeljevanja sredstev politična odločitev.

Janša je prepoznal ironijo v tem, da so bili programski razpisi vpeljani pred približno 15 leti z namenom omogočanja določene kontinuitete delovanja in dolgoročnega načrtovanja dejavnosti nevladnih organizacij (NVO), vključno s pridobivanjem evropskih sredstev in sklepanjem raznih partnerstev. "Zarezati v to pomeni proizvajanje gospodarske škode, hkrati pa ministrstvo s takim razmišljanjem samo sebi pljuva v skledo," je poudaril Janša.

Omejevanje prijaviteljev programov?
Na razpis je bilo med 59 prispelimi vlogami namreč izbranih le 27 programov. Tako so pri Asociaciji prepoznali težavo tudi v omejevanju prijaviteljev, ki so upravičeni do sredstev po področjih. "Če se izkaže, da je več prijaviteljev vrhunskih in dobrih, jim na tak način ne pustiš možnosti, da dobijo sredstva in jim zagotoviš neko kontinuirano in vrhunsko delovanje vnaprej," je opomnila Jadranka Plut.

Predsednica Asociacije je poudarila še, da bi morale biti argumentacije v vlogah zavrnjenih prijaviteljev jasne, ne pa da se prijavitelji še danes sprašujejo, zakaj so ostali brez ali pa so dobili manj sredstev. Po drugi strani pa je spomnila, da so imeli vsi prijavitelji, ki so izpadli iz razpisov, še leto in pol nazaj možnost ugovorov na odločitve strokovnih komisij in tudi možnost prejetja jasnih obrazložitev. Na odločbe ministrstva se ni mogoče pritožiti, mogoče pa je sprožiti upravni spor.

V Novi pošti, katere program skupaj krojijo v Maski in Slovenskem mladinskem gledališču, bo v četrtek ob 20. uri potekalo javno branje odločb razpisa za izbor javnih kulturnih programov na področju umetnosti. Nevladniki pa napovedujejo, da bodo račune simbolično razgrnili okoli slovenskega kulturnega praznika, 8. februarja.


Dodeljene vse točke, vendar manj sredstev
Nekateri prijavitelji so opozorili na nerealnost razpisa, po formuli katerega je lahko nekdo, kot je primer opisala Katarina Mirović iz Foruma Ljubljana, čeprav je na razpisu za likovno področje prejel vseh 100 točk, od predvidenega najvišjega zneska 120.000 evrov prejel več kot 20.000 evrov manj sredstev.

Brez sredstev sta ostala tudi novoglasbeno gledališče Carmina Slovenica in MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti. Iz tega so v ponedeljek sporočili: "Zdi se, da so na udaru predvsem vse organizacije, ki so znotraj svojih programov inovativne in ki izrazito prepletajo umetniške izraze ter se poleg osnovnih področij posvečajo tudi refleksiji, teoriji in eksperimentom." Po besedah Martina Briclja iz Muzeja tranzitornih umetnosti je bilo na razpis prijavljenih nekaj manj od 30 projektov, število do sredstev upravičenih organizacij pa so z 12 pred štirimi leti na tokratnem razpisu skrčili na osem.

Manj sredstev je med drugim pridobil tudi zavod Bunker. Njegova direktorica Nevenka Koprivšek je sicer pozdravila, da je na razpisu uspelo mariborsko društvo Moment, ker se ji zdi prav podpreti novo sceno in akterje, hkrati pa si na nevladni sceni želijo večje stabilnosti in priznanja svojega dela, ne pa kazni z rezi sredstev. V Združenju dramskih umetnikov Slovenije, v katerem so se pridružili prizadevanjem za izboljšanje kulturne politike, so izrazili podporo celotni slovenski neodvisni produkciji. "Dosežkov neodvisne umetniške scene se ne sme spregledati, njihovega dela pa ne ustavljati," so poudarili pri združenju.

Kaj pravijo v državnem zboru?
Predsednik odbora za kulturo v DZ-ju, poslanec Dragan Matić (SMC), se je tudi odzval na dogajanje okoli razpisa. "Posebej nas čudi dejstvo, da nekateri kulturniki iz kroga nevladnih organizacij, ki so s preteklim dolgoletnim delom tudi v mednarodnem okviru dokazali svojo kvaliteto, niso za naslednje štiriletno obdobje prejeli nikakršnih sredstev. Poudariti velja, da gre za izpad producentov, ki so bili v preteklih obdobjih podprti s strani vseh vlad, ne glede na provenienco, zaradi česar je ta odločitev naletela na presenečen odziv," je med drugim v sporočilu za javnost zapisal Matić.

Ob tem je dodal je, da v poslanski skupini SMC-ja pričakujejo tako "podrobna pojasnila ministra za kulturo Toneta Peršaka kot tudi razlago, kaj je v okviru svojih pristojnosti v omenjeni zadevi ukrenil do sedaj in kaj namerava v zvezi s tem ukreniti v bližnji prihodnosti".

Oglasila se je tudi stranka Levica, ki je naznanila, da bodo prav tako od ministra zahtevali pojasnila. "Ne le, da je proračunskega denarja za kulturo premalo, istočasno pa vlada namenja 207 milijonov za nakupe novih patrij, ministrstvo pa z neživljenjskim birokratskim ravnanjem duši celotno sfero nevladne kulture," je zapisala poslanka Violeta Tomič. Prav programski razpisi so tisti, ki omogočajo stabilnejše delovanje NVO-ja, vključno z zaposlovanjem in omogočanjem prijav na druge, predvsem evropske razpise, so opozorili v stranki.

VIDEO
Iz leta v leto manj javnega denarja za kulturo
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Mikita
# 18.01.2018 ob 08:47
Vsi politiki zdaj zhtevajo neka pojasnila. Od volitev pa so za kulturo naredili kaj? Levica? Do kulture imajo enak odnos kor SDS. Fučka se vsem. Zdaj se skušajo našlepat na zadevo in se delajo, da jih skrbi. Me prav zanima, kaj se bo zgodilo? Grem stavit, da bo tako kot pred štirimi leti. Enaki problemi, enako govoričenje. Asociacija pa je je vstopila v dialog CELO dva meseca prej.
To da eni doživljajo tako zadovoljstvo ob rezih v delu kuture, ki je najbolj podhranjena, pa priča samo o njihovi neumnosti. To so najbrž isti, ki jih v gospodarstvu moti vsak minimalni dvig najnižjih plač.
sch
# 18.01.2018 ob 14:10
Res me zanima, ali je kdo od vas, ki se tako sovražno oglašate do NVO v kulturi, kdaj delal v eni izmed teh organizacij ali si od blizu ogledal, kaj počnejo oz. pozna področje in dosežke. Ni vse samo abstraktna sodobna umetnost. To so tudi povsem zabavne gledališke predstave, koncerti, brezplačne delavnice za otroke, filmske projekcije, ... in od tega ima veliko ljudi nekaj.
Kulturni dogodki dokazano obrnejo kar veliko denarja in prinašajo dobiček. In brez podpore države lahko kulturna NVO, kljub temu, da pripravi odličen projekt, ki bo prinesel denar in za katerega bi dobila tudi zajetno evropsko podporo, z njim nekaj prinesla državi (tudi delovna mesta!), na to lepo pozabi. In ker je potem manj uspešna, je tudi manj konkurenčna na vseh bodočih razpisih. Zato je to, kar zdaj dela ministrstvo, za vse te organizacije dolgoročno res zelo slabo. O obrazložitvah v teh razpisih raje ne bom, sem jih imela slučajno priložnost nekaj prebrati in vse, kar lahko rečem, je, da se človeku niti sanja ne, zakaj ni bil uspešen, ka rpomeni, da tudi v bodoče ne more popraviti napak, zaradi katerih ni dobil denarja, ker preprosto ne ve, katere so (verjetno tudi komisije na ministrstvu ne vedo - vsaj tako se dozdeva).
Skratka, ja, res je zelo fajn zamahniti z roko in reči 'eh tej parazitski kulturniki, itak kdo razume to umetnost,' sploh, če nimaš zares pojma, o čem govoriš. Ti nevladniki skrbijo tudi za to, da gre vaš otrok v gledališče, pa na razstavo, pa da vam nekdo prijetno igra v živo, ko zvečer poleti srkate pivo v kakšnem lokalu. Zgolj nekaj primerov. Vsem je to fajn, kaj pa je zadaj in kako ti ustvarjalci živijo in delajo in kako in zakaj bi jih bilo prav organizirano finančno in strukturno podpreti, pa jih ne - ja, ko pridemo do te debate, so pa pridaniči, ki samo kradejo denar od države, živijo brezskrbno življenje umetnika in vsake toliko dobijo še kako nagrado za tiste čudne packe, ki jih rišejo, ane.
Ne pravim, da se ne najdejo tudi take cvetke, ampak hej, povsod se. Če bi po najslabšem igralcu ocenjevali naše košarkarje, jim tudi ne bi pripisali zlate medalje in bi se nam zdel vsak zanje porabljen evro stran vržen denar.
heristalski166
# 17.01.2018 ob 22:29
važno da se prek ministrstva za kulturo deli strankarsko politični "drobiž", kar je v bistvu bogatija glede na to s čim shaja kulturna sfera, tj 3000€ na meseca za podpisovanje papirjev in tu pa tam jecljanje na TV
raknac navi
# 18.01.2018 ob 08:04
nvk
Violeta je delala v kulturi. Zato se pa oglasa. In vecino casa je bila samozaposlena. Tako da kaj hoces tocno povedat s tem svojim gospodarskim vprasanjem?
Pa ti? Si delal kdaj v kulturi?
slovencsm
# 18.01.2018 ob 07:53
Bi samo toliko komentiral, da je recimo umetnik Janez Janša (gre za očitno politično provociranje) v zadnjih letih dobil reci in piši skoraj 4 MIO EUR. Za takšno umetnost je škoda vsakega denarja. Če ljudje nimajo druge motivacije za umetnost, kot je to politika, potem je bolje, da se s tem ne ukvarjajo.
Je pa drugače neprimerno, da v sedanjih časih za kulturo namenjajo manj denarja. Se človek vpraša ali sedanja vlada ve, kaj je kultura in s tem povezan dolgoročni obstoj naroda?
jahbulon
# 19.01.2018 ob 09:36
@sch Če je to res, je samo dodaten dokaz zgrešenosti in krivičnosti sedanjega sistema. Potem bi bilo najbolje, da se bodisi povsem ukine javno financiranje kulture (z morebitno izjemo muzejev in kulturne dediščine), davkoplačevalci pa potem sami po svoji volji svobodno izbirajo kje in kako bodo porabili denar za kulturo. Druga opcija so vaučerji, da se nagrajuje kulturo, ki je uspešna pri nagovarjanju konzumentov, ker da subvencioniramo neko kao visoko umetnost, tega pa potem nihče ne bere ali gleda, v čem je potem poanta?
Petja
# 18.01.2018 ob 10:50
Ven!
Prepovedati vse OSF NVO
carlos_carlos
# 18.01.2018 ob 09:57
nvk

je imela čisto tržne projekte v tržnih gledališčih. Podrobnosti ne vem. Pa kviz je vodila itd...
Haso
# 17.01.2018 ob 22:59
No, to da so odrezali Janšo je pa menda že pozitivno. Pa četudi gre le za slabo kopijo originala.
carlos_carlos
# 18.01.2018 ob 10:04
nvk

drugače pa tule ni govora o Tomičevi. Niti ona ni neki predstavnik NVO-jev. Niti kot samostojna delavka v kulturi ni bila del NVO. Je pa mogoče, kot je pogosto navada folka s takšnim statusom sodelovala s kakšnimi NVO-ji...
nvk
# 18.01.2018 ob 09:15
Violeta je celo delala na trgu. Kultura ni glih gospodarstvo, ampak ni imela varne službe v enem izmed gledališč.

Trg javnih razpisov?

slovensko cevarsko, betonersko, železokrivsko, prekupčevalsko gospodarstvo je pa res referenčno za neko silno inteligenco in ustvarjalnost

Lep odnos.
SamoRes
# 18.01.2018 ob 08:56
Slovenske muzeje namreč financira ministrstvo za kulturo, medtem ko v tujini muzeji od države dobijo sorazmerno toliko sredstev, kot so jih uspeli zbrati sami, zato pa se tudi trudijo biti inovativni in pritegniti obiskovalce. Pri nas pa muzejem ni treba početi tega, zato spijo in le čakajo obisk, meni Brezovec.
heristalski166
# 18.01.2018 ob 08:54
@nvk
k slovensko cevarsko, betonersko, železokrivsko, prekupčevalsko gospodarstvo je pa res referenčno za neko silno inteligenco in ustvarjalnost
sloko
# 18.01.2018 ob 02:15
Aha, aktivacija najekstremnejšega dela naše družbe je v polnem teku. #volitve2018
nvk
# 18.01.2018 ob 09:23
Mislim, vedno odmaknes korito, bodo svinje krulile. Rad bi videl kaksno analizo, ne samo povzetke izjav uzaljenih. Vseeno ce vrzem kovanec, na katero stran se postavim.
carlos_carlos
# 18.01.2018 ob 08:23
nvk

Violeta je celo delala na trgu. Kultura ni glih gospodarstvo, ampak ni imela varne službe v enem izmed gledališč. Kot večina v gospodarstvu je neka pravila ali celo zakone poskušala zaobiti. Je bilo o tem kar nekaj napisanega.

NVO je v Sloveniji v primerjavi z ostalimi evropskimi državami zelo mali, omejen. Tako da tu nimaš kaj sproščati. Da ne bo pomote, takšen je zaradi predimenzioniranega javnega sektorja, ne gospodarstva.
nvk
# 18.01.2018 ob 07:44
Koliko let je draga Violeta delala v gospodarstvu?

Sicer pa gospodarstvo potrebuje delovno silo, zreducirati NVO sektor in s tem sprostiti delovno silo, pa je.
Praaslovan
# 17.01.2018 ob 22:26
Koliko od te pogače gre za plače kjer se vsak z diplomo izstreli med direktorje. Ljubiteljsko furat in bo denarja.
Kazalo