Med ukradenimi slikami je bil tudi Picassov Golob z grahom. Foto:
Med ukradenimi slikami je bil tudi Picassov Golob z grahom. Foto:
Musee d'art moderne de la Ville de Paris domuje v krilu palače Palais de Tokyo v 16. pariškem okrožju.

Predstavnik pariške policije je - sicer anonimno, ker preiskava še poteka - potrdil, da so slike v Muzeju moderne umetnosti pogrešili danes zjutraj, tik potem ko so našli razbito okno in zlomljeno ključavnico. (Varnostne kamere so posnele enega samega storilca, kako pleza v muzej skozi okno.) Tat je očitno vedel, kaj počne: ukradena so bila dela Pabla Picassa, Henrija Matissa, Georgesa Braqua, Amedea Modiglianija in Fernanda Legera. Slike so skupaj vredne več kot 500 milijonov evrov.

Pogrešana platna so Le pigeon aux petits pois (Golob z grahom, Picasso), La pastorale (Pastorala, Matisse), L'olivier pres de l'Estaque (Oljka v bližini Estaqua, Braque), La femme a l'eventail (Ženska s pahljačo, Modigliani) in Nature morte aux chandeliers (Tihožitje s svečniki, Leger).

Policija je muzej že ogradila in zaprla za javnost, mediji pa na izjavo pariškega župana Bertranda Delanoa še čakajo.

Picasso - vedno zaželjen uplen
V Franciji so v zadnjih mesecih zabeležili več kraj umetniških del. Januarja je na Azurni obali z nekega posestva neznani storilec ukradel približno trideset umetnin slavnih mojstrov, med njimi dela Picassa in Rousseauja.

Neposredno pred današnjo krajo pa je med samo razstavo izginil pastel Edgarja Degasa, Les Choristes, ki ga je pariški Muzej Orsay posodil Muzeju Cantini v Marseilleu. Junija lani so iz Picassovega muzeja v Parizu tatovi sredi belega dne odnesli šop risb, vrednih tri milijone evrov. Ukradene umetnine le redko najdejo.