Na ministrstvu opozarjajo, da ima Slovenija le na Dunaju kar dve kulturni izpostavi. Foto: EPA
Na ministrstvu opozarjajo, da ima Slovenija le na Dunaju kar dve kulturni izpostavi. Foto: EPA

Z ministrstva so sporočili, da bodo svoje dejavnosti na področju kulture in znanosti na Dunaju združili v Slovenskem znanstvenem inštitutu (SZI), s čimer bodo ohranjene tudi dejavnosti Skice. Tako nameravajo racionalizirati promocijo kulture v avstrijski prestolnici. Kot še opozarjajo, Slovenija v nobeni drugi državi nima svojih kulturnih inštitutov, na Dunaju pa ima kar dve izpostavi, sodelovanje med njima pa je za nameček slabo.

"Glede na sedanje finančno stanje, ki ne omogoča zagotavljanja dodatnih sredstev za te dejavnosti, je ministrstvo ocenilo, da bi bila koristna racionalizacija, ker bi tako lahko večji del sredstev namenilo dejavnostim namesto plačevanju zaposlenih, najemnin in drugih stroškov," so še pojasnili na ministrstvu.

Ana Novak: Številni projekti že v delu
Skica je pretekli teden zaznamovala prvo obletnico delovanja. Delovanje centra v preteklem letu je njegova vodja Ana Novak označila za zahtevno in prodorno. Kot je povedala za MMC, je vest prišla kot veliko presenečenje, saj so bili številni projekti za leto 2013 z dunajskimi partnerji že dogovorjeni in v delu.

Nad namero pa so presenečeni tudi na zunanjem ministrstvu, saj gre po njihovem mnenju za enostransko odločitev. Kot menijo, se je center "tako v avstrijskih kot v slovenskih kulturnih krogih uspešno uveljavil kot inštitucija, ki ključno prispeva h kulturni prepoznavnosti in promociji Slovenije tako v Avstriji kot tudi v širšem srednjeevropskem prostoru". Minister Karl Erjavec je Žigi Turku že poslal pismo, v katerem se je zavzel za čimprejšnji sklic sestanka predstavnikov obeh ministrstev z namenom ohranitve kulturnega centra.