Drugo
"Zvezdnik" med novimi najdbami je umetelno okrašen umivalnik, ki so ga najverjetneje uporabljali pri verskih ritualih. Foto: AP
Mit Rahina leži približno 20 kilometrov južno od Kaira. Foto: AP

Dodaj v

Egiptovski arheologi našli ogromno zgradbo v bližini Kaira

Egipt skoraj vsak teden prinaša nove najdbe
28. september 2018 ob 18:48
Kairo - MMC RTV SLO

Arheologi svoje novo odkritje na območju nekdanje prestolnice Egipta za zdaj opisujejo le kot "ogromno" starodavno zgradbo.

Mesto Memfis je okoli leta 2925 pr. n. š. ustanovil kralj Menes, vladar, ki je prvi pod enim žezlom združil kraljestvi zgornjega in spodnjega Egipta. Mesto je najprej nosilo poetično ime Beli zidovi, morda zato, ker so prav taki zidovi krasili kraljevo palačo.

Novoodkrite ruševine, ki jih izkopavajo arheologi, ležijo približno uro stran od Kaira, v neposredni bližini muzeja na prostem Mit Rahina. Odkrili so še eno dodatno strukturo, ki je povezana s primarno; v njej so rimske kopeli in umetelno okrašen umivalnik, ki so ga najverjetneje uporabljali pri verskih obredih.

Generalni sekretar egiptovskega Vrhovnega sveta za antikvitete Mostafa Waziri je na novinarski konferenci pojasnil, da je najdena stavba najverjetneje stala sredi stanovanjske soseske v Memfisu.

Memfis z nekropolo je Unesco na svoj seznam svetovne dediščine uvrstil že leta 1979. Na tem območju so v preteklosti odkopali dele templjev sonca, piramid, stanovanjskih sosesk in na tisoče grobnic, vrezanih v kamen.

Skoraj vsak teden kaka nova najdba
Prejšnji teden so arheologi med izkopavanjem templja v bližini mesta Aswan na jugu Egipta našli sfingo iz peščenjaka. V neposredni bližini tega najdišča so arheologi dva meseca prej izkopali dva reliefa kralja Ptolemeja V. Tudi sfinga po besedah egiptologinje Salime Ikram datira v ptolomejsko dobo. Stroka na podlagi teh najdb "sklepa, da je bila okolica templja redno uporabljan ritualni in kultni prostor", ki je "igral pomembno vlogo v duhovnem, političnem in gospodarskem življenju ljudstva".

"Egiptovski Indiana Jones" se vrača
Nova arheološka odkritja v Egiptu bi lahko pomagala spodbuditi turizem, ki si še ni opomogel po strmem upadu pred nekaj leti. V ponedeljek je ministrica za turizem Rania Al Mashatnapovedala sodelovanje ministrstva s priljubljenim nekdanjim ministrom za antikvitete Zahijem Havasom; arheologa se je prijel vzdevek "egiptovski Indiana Jones"; v skupni kampanji bodo seveda promovirali turizem v deželi.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 28.09.2018 ob 20:13
Zahi Havas in njegovi skrivajo premnoge resnice in mečejo med ljudi drobtine zaradi pomanjkanja zaslužka od turizma...
Kdaj bodo objavili, da so v sami Sfingi prazni prostori in pod njo prave sobane..?!
RenatoP
# 28.09.2018 ob 20:04
Pfff 5000let noro :) kako bodo nas odrivali cez 5000 let? Vse montazno vse, vse bio razgradljivo, vse elektronsko.
Lev Julius
# 28.09.2018 ob 19:53
Egipt je meka za žličkarje ! To je dober posel in dober zaslužek ...tudi privat .
fah-q
# 28.09.2018 ob 20:26
@Renato
Pfff 5000let noro :) kako bodo nas odrivali cez 5000 let? Vse montazno vse, vse bio razgradljivo, vse elektronsko.

bodo našli smetišče in gledali kaj je to blo….
xes
# 28.09.2018 ob 21:12
Novoodkrite ruševine, ki jih izkopavajo arheologi, ležijo približno uro stran od Kaira ..

Od kdaj je ura enota za razdaljo???
fah-q
# 29.09.2018 ob 10:02
pa še to-vsako zadevo, ki jo najdejo in za katero ne vedo čemu je služila ponavadi razni rajkoti razglasijo za religiozni artefakt...pa je vedno bolj jasno, da so za izdelavo nekaterih zadev morali imeti tehnologijo, ki je danes nimamo. recimo-našli so vrtine, kot jih povzroča tale reč...težava je le, da je bila reža pri njih tanjša, kot jo znamo mi danes narest. tudi v baalbeku stoji obdelan kamen, ki so ga zvlekli par 100 metrov navkreber...težak je "le" 1300 ton...danes smo v stanju to dvignit, ne pa tudi prenest navkreber...tudi glava kipa ramzesa 2 je popolnoma simetrična-zrcalna...to naredi le stroj pri taki velikosti.
Olorin
# 28.09.2018 ob 23:04
@xes
"Od kdaj je ura enota za razdaljo???"

Priblizno od takrat, ko je Han Solo za casovno enoto uporabil parsek.
Chopin
# 28.09.2018 ob 20:55
Egiptovski Indiana Jones" se vrača
Nova arheološka odkritja v Egiptu bi lahko pomagala spodbuditi turizem, ki si še ni opomogel po strmem upadu pred nekaj leti. V ponedeljek je ministrica za turizem Rania Al Mashatnapovedala sodelovanje ministrstva s priljubljenim nekdanjim ministrom za antikvitete Zahijem Havasom; arheologa se je prijel vzdevek "egiptovski Indiana Jones"; v skupni kampanji bodo seveda promovirali turizem v deželi.


Kolikor vem je Egipt imel eno izmed vecjih rasti stevila nocitev in turistov v zadnjem letu na svetu.

Mi je pa zalostno da zopet sodelujejo s Havasom. Tip je zame primitivec, omejen in je naredil veliko skode Egiptologiji.
MedoThe78
# 29.09.2018 ob 14:28
Če je dodan podatek o hitrosti, je čas lahko del podatka o razdalji. Če upoštevamo omejitve hitrosti, bi lahko bilo med 50 in 100km. Ampak bolj verjetno je, da je izvirni avtor s tem želel nakazati bližino Kaira.
twofours44
# 29.09.2018 ob 11:12
@urigeller

nehaj se blamirat.
svetlobno leto je merska enota za razdaljo.

Verjamem, da si ti mislil, da je za čas, ampak nimaš prav.
Spravljaš se na uporabnika @xes, ki je popolnoma pravilno ugotovil, da novinar oz prevajalec oz prepisovalec ni bil pozoren; khrati pa sam pribiješ totano neumnost.
fah-q
# 29.09.2018 ob 11:08
in še zadnja zadeva-kje se študira arheologijo? na filofaksu...in kolko imajo tam inženirskega znanja? bolj malo...in zato je popolnoma brez veze spraševat arheologa glede visoko specializirane obdelave kamnov recimo...ali pa konstrukcij v gradbeništvu...ker o tem pojma nimajo.
fah-q
# 29.09.2018 ob 09:51
@58rajko
Umivalnik so imeli za verske rituale, mi pa zaradi higiene
človek je napredoval

lol...itak...poglej še kolk smeti so oni imeli kolko okolja so posvinjali ipd in potem govori o higieni in napredku...
58rajko
# 28.09.2018 ob 21:16
Umivalnik so imeli za verske rituale, mi pa zaradi higiene
človek je napredoval
urigeller
# 29.09.2018 ob 08:45
@xes ! Od kdaj pa je enota za razdaljo " ena ura hoda " ali pa svetlobno leto ! Raje se posveti vsebini , ne obliki !
opat
# 29.09.2018 ob 09:52
Če bi Zahi Hawass odprl vse egipčanske sobane javnosti bi lahko marsikakšno obstoječo resnico obrnil na glavo. Marsikak pomembnež bi izgubil svoj stolček in javnost bi izgubila zaupanje v akademijo. S tem, ko se sami vsak dan trikrat zlažemo, tudi drugim odobravamo laž. Res je, da znanstveniki zadržijo zase kakšno resnico katera ne spada v njihovo razlago. Ampak kaj zato, tudi mi navadni smrtniki smo takšni, mar ne?
Kazalo