V Mariboru se v okviru Evropske prestolnice kulture odpira vse več prireditvenih odrov, na katerih se bodo dogajale raznovrstne prireditve, glasbeni in drugi nastopi. Foto: Zavod Maribor 2012
V Mariboru se v okviru Evropske prestolnice kulture odpira vse več prireditvenih odrov, na katerih se bodo dogajale raznovrstne prireditve, glasbeni in drugi nastopi. Foto: Zavod Maribor 2012
Susana Baca je bila med drugim do lanskega decembra tudi perujska ministrica za kulturo.

Županov oder prijateljstva pri Hiši Stare trte, na katerem se bodo čez poletje predstavljala pobratena mesta Maribora s svojo glasbo, so v torek slovesno odprli z nastopom pevskega zbora in folklorne skupine iz Novalje. Mesta je osebno izbral in k projektu povabil mariborski župan Franc Kangler. Koncerti bodo vsako nedeljo ob 17.00 do konca septembra.

Oder za muzikante
Prvega maja bo s Pihalnim orkestrom Tolmin sledilo odprtje Odra Štajerc, na katerem se bodo predstavljali big bendi, dixie bendi, pihalne godbe in folklorne skupine. Oder pri znani mariborski gostilni Štajerc zato imenujejo tudi Ljudski oder.

Četrtega maja svoj program začenja Oder Poštna na Poštni ulici, ki je pogosto središče nočnega dogajanja v Mariboru. Tu bodo svoje mesto našli oboževalci lounge in ambientalne glasbe.

Prav tako 4. maja bo zaživel Oder Židovski trg, namenjen koncertom žanra glasbe sveta (world music). Program nastaja v sodelovanju s priznanim tolkalcem in poznavalcem etno glasbe Ninom Mureškičem. Na odprtju bo nastopila perujska pevka Susana Esther Baca, ki po navedbah zavoda Maribor 2012 velja za eno najzaslužnejših oseb za prebujenje afro-perujske glasbe.

Oder v znamenju barda
Shakespearov oder pred istoimenskim pubom na Cafovi ulici začenja svoj program 9. maja. Namenjen bo predvsem britanskim glasbenim, gledališkim in književnim tradicijam. Med drugim se bodo predstavili mariborski gimnazijci z angleškimi krožki ter umetniki in znane osebnosti iz Velike Britanije. V Shakespearjevem pubu bodo tudi stalna razstava del Williama Shakespeara in Charlesa Dickensa ter tipične britanske urice za čaj ob petih.

Enajstega maja bo začel delovati Oder Evropske prestolnice mladih na Trgu Leona Štuklja. Tam se bodo ob petkih v maju in juniju predstavljale glasbene skupine mariborskih srednjih šol, zato je pričakovati predvsem akustično, pop- in rockglasbo. Oder bo hkrati promoviral Evropsko prestolnico mladih, ki jo bo Maribor gostil v letu 2013.

Oder Poletje v mestu bo na terasi Gosposka-Vetrinjska zaživel 29. maja s koncertom Boštjana Bračiča in skupine Invite. Na tej lokaciji tamkajšnji gostinski lokali že vrsto let organizirajo prireditev Poletje v mestu z vrsto brezplačnih kulturnih in zabavnih dogodkov, od glasbenega do otroškega programa.