Najbolje se je odrezal Festival Lent, ki je prejel vse možne točke. Foto: BoBo
Najbolje se je odrezal Festival Lent, ki je prejel vse možne točke. Foto: BoBo
Festival Vilenica
Literarni festival Vilenica je v 26-letni zgodovini prešel različne faze, od samega začetka pa se je osredotočal na Srednjo Evropo. Foto: BoBo

Festival Lent in Festival Maribor sta prejela najvišji mogoč znesek, to je 100.000 evrov, festival Vilenica pa nekaj več kot 77.000 evrov.

Med 275 prijavljenimi je bilo za sofinanciranje v letošnjem letu skupaj izbranih 14 festivalov. Razpis je bil težak 1,5 milijona evrov.

Najbolje se je odrezal Festival Lent, ki je prejel vse možne točke, so v sporočilu za javnost zapisali v Narodnem domu Maribor, ki vsako poletje organizira ta najbolj množično obiskan festival v mestu ob Dravi.

Dolgoletna praksa je naredila mojstre
Lent je komisijo prepričal predvsem z zelo široko kulturno in geografsko raznolikostjo ter vključevanjem umetnikov z vse Evrope, dostopnostjo kulture najrazličnejšim javnostim, oživitvijo zapostavljenih kotičkov starega mestnega jedra, s programi za otroke ter z geslom LENTanje kot skupnim imenovalcem festivalskih aktivnosti.

Skoraj vse točke je prejel tudi Festival Maribor, ki s spajanjem starih in novodobnih klasičnih ritmov ter največjimi imeni klasične glasbe presega tako lokalne kot nacionalne okvirje. Letos se bo festival odvil med 5. in 15. septembrom.

Prvo pravilo uspeha v domovini
Po besedah direktorice festivala Brigite Pavlič je pomoč Evropske unije izjemnega pomena. Festival je s tem prejel odločilno finančno injekcijo, po drugi strani pa imajo dodeljena sredstva tudi simbolni pomen. "Če si prepoznan v tujini, te tudi doma bolj cenijo," je dejala.

Mednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica organizira na Krasu in drugod po Sloveniji.

Nespregledano gledališče
Sredstev iz EU-ja bosta letos deležna še dva slovenska festivala, ki sta bila izbrana lani, ko se je še zadnjič odločalo o triletnem financiranju. To sta festivala Mladi levi in Ex Ponto, ki prejmeta po 100.000 evrov.