Jani Ivan Konec: Krog Foto: Obalne galerije Piran
Jani Ivan Konec: Krog Foto: Obalne galerije Piran
Dani Žbontar,
Dani Žbontar: Zavrženo. Foto: Obalne galerije Piran

Kot piše v utemeljitvi nagrada, Konec z uporabo geometrijskih oblik in človeških figur kot lutk problematizira sodobni zgodovinski trenutek.

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, je prejel Jure Zrimšek, čigar delo Like a Captain je žirijo prepričalo zaradi zanimivega motiva, v katerem avtor povezuje neobičajne položaje: raketa in neznani leteči krožnik sta v nedefiniranem odnosu do figure v ospredju. Zrimšek je za nagrado prejel možnost samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič.

Na mednarodni slikarski ex-tempore se je letos prijavilo 299 udeležencev, oddanih je bilo 255 likovnih del. Razstava je postavljena v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort. Žirija slikarskega ex-tempora, ki so jo sestavljali Aleksander Bassin (predsednik), Breda Škrjanec in Majda Božeglav Japelj iz Slovenije, Eugen Borkovsky iz Hrvaške in Massimo Premuda iz Italije, je podelila tudi deset velikih odkupnih in še vrsto drugih nagrad.

Ex-tempore keramike prepričal z raznolikostjo in izvirnostjo
V nagrajenem keramičnem delu z naslovom Zavrženo Dani Žbontar po mnenju žirije nedvomno prepriča kombinacija dovršene tehnološke in izvedbene kakovosti ter sporočilnosti, ki odpira najrazličnejše asociacije, ter avtorico postavlja v sam vrh keramične umetnosti v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Žirija kiparskega ex-tempora, ki so jo sestavljali Danijela Pičuljan iz Hrvaške (predsednica), Iztok Maroh in Tatjana Sirk iz Slovenije ter Geraldine Blais iz Italije, je izmed 57 predstavljenih del za razstavo izbrala 34 del. Nagrade ex-tempora keramike so prejeli še Žiga Breskvar Tiller iz Slovenije, Marija Seman iz Srbije ter Carlesso Ruggiero in Bianca Piva iz Italije. Žirija je podelila še dve častni priznanji.

Kot je še zapisala žirija, je letošnji ex-tempore keramike prepričal z raznolikostjo in izvirnostjo pristopov v tem umetniškem mediju. Izbrana dela tako v svoji zanimivosti in subjektivnosti umetniškega pristopa zadovoljujejo osnovna in zahtevnejša merila, kot so keramična tehnološka, likovna, oblikovna in sporočilna kakovost. Razstava je postavljena v Galeriji Herman Pečarič.