Devet slik so policisti že našli, tri so še vedno neznano kje. Foto: Reuters
Devet slik so policisti že našli, tri so še vedno neznano kje. Foto: Reuters
Kraja del znanih umetnikov je vedno tvegan posel, predvsem zato, ker jih je - tudi, če te pri ropu niso ujeli - skoraj nemogoče prodati na črnem trgu. Foto: Reuters
Slike so bile ob najdbi rahlo obrabljene in nekatere brez izvirnih okvirjev, sicer pa v dobrem stanju. Foto: Reuters

FBI je v nenapovedani akciji aretiral svojega glavnega osumljenca, ki je bil že identificiran kot 45-letni Paul Espinoza. Čeprav se je na prvem zaslišanju izrekel za nedolžnega, so dokazi proti njemu precej bremenilni: ukradena dela je skušal (za 700 tisočakov) prodati zveznim agentom pod krinko. Espinoza je bil tako ta teden aretiran zaradi posedovanja ukradene lastnine, njegove morebitne sodelavce in celoten primer pa policija še vedno preiskuje.

Drzen rop sredi belega dneva
Oblasti prav tako še vedno iščejo tri še vedno manjkajoče slike, ki so bile avgusta 2008 ukradene iz zasebnega domovanja v losangeleški četrti Encino. Rop, ki se je zgodil sredi belega dneva, velja za enega največjih v zgodovini mesta. Lastnika slik sta bila takrat celo doma - nič hudega sluteč sta se zadrževala v spalnici - njuna gospodinjska pomočnica pa je šla takrat ravno po nakupih. Šele ona je tako ob povratku ugotovila, da so stene hiše kar naenkrat prazne.

Trgovec "Darko"
Nekaj mesecev kasneje je bila razpisana nagrada v višini 200 tisoč dolarjev, ponujena vsakomur, ki bi lahko s kakimi informacijami pripomogel k odkritju slik. A za umetninami se je vsaka sled izgubila vse do letošnjega septembra, ko je policija dobila namig v zvezi z nekim možakom, ki v Evropi pod psevdonimom "Darko" morebitnim kupcem ponuja ukradeno umetnost.

Med slikami, ki jim je zdaj na sled prišel FBI, sta tudi Chagallova Les Paysans (Kmetje), Mehiški kmetovalec s podpisom Diega Rivere ter dve sliki ruskega impresionista Chaïma Soutina. Najstarješa najdena slika, Fin de Séance ameriškega slikarja Lyonela Feiningerja, datira v leto 1910.

A to lastnikoma slik ne bo v uteho: oba sta umrla v obdobju nekaj mesecev po kraji.

Že do zdaj najdena dela so skupaj vredna okrog 10 milijonov dolarjev, navaja Los Angeles Times, ki se pri tem sklicuje na sodno dokumentacijo v zvezi s primerom. Zavarovalnica še vedno ponuja 25 tisoč dolarjev za uporabne informacije v zvezi z manjkajočimi tremi slikami.