Jon Hamm se je po sedmih nominacijah vendarle razveselil nagrade za najboljšo moško vlogo v dramski seriji. Foto: EPA
Jon Hamm se je po sedmih nominacijah vendarle razveselil nagrade za najboljšo moško vlogo v dramski seriji. Foto: EPA
false
Ekipa zmagovalne serije Igra prestolov. Foto: EPA
false
Viola Davis je ob prejemu nagrade opomnila na premalo dobrih vlog. Foto: EPA

Igra prestolov je bila nominirana kar 24-krat, na koncu pa je z 12 emmyji popravila rekord serije Zahodno krilo iz leta 2009, ki jih je dobila devet. Serija je sicer najboljša serija postala prvič v petih letih predvajanja, nagrado pa je prejela še za najboljši scenarij in režijo, Peter Dinklage pa je prejel emmyja za najboljšo stransko moško vlogo. Med nagrajenci letošnjih nagrad je tudi politična komedija Podpredsednica (Veep), ki je slavila v kategoriji najboljša komična serija.

Viola Davis je prejela emmyja za glavno žensko vlogo v dramski seriji za vlogo neizprosne odvetnice v ABC-jevi seriji How to Get Away With Murder. "Edina stvar, ki loči temnopolte ženske od drugih, je (dobiti) priložnost. Ne moreš osvojiti emmyja z vlogami, če jih enostavno ni." Nagrade se je zelo razveselili tudi Jon Hamm, ki v Oglaševalcih navdušuje v vlogi Jona Hamma. "Zame je to, da stojim tu, enostavno neverjetno in nemogoče."

Nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo v dramski seriji je prav tako dobila temnopolta igralka Uzo Aduba iz serije Oranžna je nova črna.

Amazonova serija Transparent je prejela nagrado za najboljšo režiserko komične serije (Jill Soloway) in glavnega igralca v komični seriji, ki je postal Jeffrey Tambor. Med ženskami se je emmyja za glavno vlogo v komediji četrtič zapored razveselila Julia Louis-Dreyfus za vlogo Seline Meyer v politični satirično-komični seriji Podpredsednica (Veep), medtem ko je njena "televizijska" desna roka Tony Hale odnesel kipec za najboljšo stransko vlogo v komični seriji.

Nagrada tudi za Jona Stewarta
Za najboljšo komično oddajo je nagrado prejel Jon Stewart, ki se je pred nedavnim po dolgih letih poslovil od Daily Showa in ga prepustil komiku iz Južne Afrike Trevorju Noahu.

Na podelitvi, ki jo je vodil Andy Samberg, je prišlo do številnih komičnih in nerodnih pripetljajev. Komik Jimmy Kimmel ni hotel razglasiti zmagovalca v kategoriji glavnih moških igralcev komedije Jeffreyju Tamborju (Transparent), ki govori o spremembi spola moškega v žensko. Kimmel je papir z imenom zmagovalca razrezal in pojedel.

Samberg je gledalcem izdal geslo spletne strani za predvajanje nadaljevank televizije HBO in to celo tako, ki je delovalo, med podelitvijo pa so hote ali nehote prikazali konec nekaterih nadaljevank, ki so imele zadnjo sezono, med njima sta bili tudi Oglaševalci in Prava kri.