Center bo deloval v nekdanji vratarnici. Foto: BoBo
Center bo deloval v nekdanji vratarnici. Foto: BoBo
Fotograf Jure Kravanja je razstavo posvetil Metelkovi. Foto: BoBo

Ob odprtju centra so nastopili umetniki iz Zavoda Bufeto in pevci vokalne skupine Jazzva, odprli pa so tudi razstavo fotografa Jureta Kravanje, ki jo je posvetil Metelkovi ulici. KULT3000 bo odprt vsak dan od 10. ure dalje, v večernih urah pa se obeta vrsta prireditev.

Center spada pod okrilje javnega sklada za kulturne dejavnosti. Kot je ob odprtju povedal njegov direktor Igor Teršar bo povezal Metelkovo ulico, njene kulturne ustanove in ustvarjalce. Skušal bo okrepiti komunikacijo med kulturnimi ustanovami, skupnostmi in pobudami v ulici ter skrbeti za njihovo prepoznavnost. Center bo deloval na področjih kulturnega turizma, promoviranja kulture in mreženja kulturnih producentov tudi z namenom učinkovitejšega črpanja evropskih sredstev.

Obenem bo skrbel za programsko osvežitev ploščadi. Podroben program bodo na JSKD-ju pripravili s koordinacijskim odborom, ki ga je imenovalo ministrstvo za kulturo.

Center bo obveščal o kulturnih dogodkih
Minister za kulturo Uroš Grilc je dejal, da ga veseli, da je mala, a lepa samotna stavba dobila svoje mesto v krogu pomembnih kulturnih institucij. Kot je poudaril, so pred njo vsaj tri pomembne naloge: informiranje, povezovanje in oživljanje. Center bo med drugim obveščal o kulturnih dogodkih v Ljubljani in povezoval različne programe za različne ciljne skupine.