Rad bi, da bi se ljudje vprašali: kaj bi se zgodilo, če bi se svet razblinil kot milni mehurček?
Rad bi, da bi se ljudje vprašali: kaj bi se zgodilo, če bi se svet razblinil kot milni mehurček?" Foto: Reuters

Krivo ni bilo kako nesrečno izlitje milnice ali pa preveč angažirani ulični umetniki - mesto je bilo kulisa za zanimivo inštalacijo.

Japonski umetnik Šindži Ohmaki je svoj projekt naslovil Memorial Rebirth. Mehurčkov mu k sreči ni bilo treba delati posamič – uporabil je tri metre visoko, šestnadstropno konstrukcijo naprav, ki vsako minuto v zrak izpljunejo 10 tisoč milnih mehurčkov. Vsakih 15 ali 20 potrebujejo novih 35 litrov milne mešanice za svoje "obratovanje".

"Hotel sem ustvariti cel prostor, ki bi bil samo iz mehurčkov in svetlobe. Rad bi, da bi se ljudje vprašali: kaj bi se zgodilo, če bi se svet razblinil kot milni mehurček?" 47-letni japonski umetnik s svojo inštalacijo torej raziskuje prehodnost vsega človeškega.

Inštalacija Memorial Rebirth, ki jo je Ohmaki v zadnjih desetih letih poustvaril že v več krajih, hoče pokazati, da je maksimalen učinek mogoč tudi z uporabo minimalnih sredstev. Poanta gostega oblaka milnih mehurčkov je ravno v tem, da v kratkem izginejo, kot da jih nikoli ni bilo - spektakel naj bi ilustriral "frekvenco vitalne energije", ljudi pa pritegnil v "energetski" prostor.