V prireditvi sodeluje okoli 80 ustanov. Foto: BoBo
V prireditvi sodeluje okoli 80 ustanov. Foto: BoBo
Poletna muzejska noč
V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so odprli razstavo Prekomorci. Foto: BoBo
SEM praznuje 90 let
Poletna muzejska noč po Sloveniji

Akcija Poletna muzejska noč je letos povezala okoli 80 institucij iz 39 krajev in ponudila več kot 200 prireditev. Med dogodki so bili na sporedu odprtja razstav, delavnice, vodeni ogledi razstav, uprizoritve filmov, prezentacije, koncerti in še marsikaj drugega.

Vsi dogodki so namenjeni tako tistim, ki pogosto obiskujejo muzeje, kot tudi vsem drugim, pojasnjuje glavna koordinatorka Irena Marušič. Prireditev je potekala med 18. in 24. uro.

Tokrat zadnjič brezplačno?
Letos so vse prireditve brezplačne, organizatorji pa razmišljajo, da bi v prihodnjih letih uvedli vsaj simbolično vstopnino.

Marušičeva med dogodki izpostavlja odprtje razstave Prekomorci v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, prireditev Ukročena elektrika, poskuse Nikole Tesle v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki in svetlobne inštalacije Svetlobne gverile na različnih lokacijah v Ljubljani.


Tudi kulinarični dogodki in zabava za najmlajše
Poleg tega je muzejska noč ponudila nekaj prireditev, povezanih s kulinariko. Tako so v Parku vojaške zgodovine Pivka pripravili pokušino vojaške prehrane, v Tolminu so povezali obletnico velikega punta s pokušino jedi iz tistega časa, v Tehniškem muzeju pa prikazali sodobne načine priprave hrane.

Za najmlajše obiskovalce so v vseh večjih muzejih po Sloveniji pripravili številne delavnice.

Število obiskovalcev iz leta v leto večje
Prvo muzejsko noč so muzeji na pobudo Mednarodnega grafičnega likovnega centra pripravili leta 2003. Od takrat je ponudbo močno razširila, tako da jo v povprečju v zadnjih letih obišče od 15.000 do 25.000 obiskovalcev. Koordinacijo projekta letos prevzema ekipa iz Tehniškega muzeja Slovenije.

Akcija se seli na družbena omrežja
Kot pravi Lili Šturm iz MGLC-ja, pobudnica akcije, je Muzejska noč postala tradicionalna in nacionalna prireditev, ki ponuja privlačen in bogat program. Vsako leto ponudijo kaj novega, Šturmovi pa je posebej všeč, da se akcija seli tudi na Facebook, Twitter in druga družbena omrežja. Podobno prireditev poznajo tudi v številnih drugih evropskih mestih.





SEM praznuje 90 let
Poletna muzejska noč po Sloveniji