Drugo
Prenovljena Celica vabi. Foto: BoBo
Celica
Dela so obsegala celotno prenovo površin v vseh treh etažah hostla (prenova tlakov, menjava keramičnih ploščic, obnova lesenih tlakov, menjava estrihov), celotno slikopleskarsko obnovo sten, stropov in fasade objekta, zamenjavo notranjega stavbnega pohištva, prenovo kuhinje in ureditev okolice. Foto: BoBo
Notranjost hostla. Foto: BoBo
Zbrane je nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Protesti
Dogajanje okoli Hostla Celica je v zadnjih mesecih dvignilo precej prahu. Prodaji so od vsega začetka nasprotovali ustvarjalci kulturnega programa v njem, namera je izzvala tudi protest v središču Ljubljane. Foto: BoBo

Dodaj v

Foto: Obnova Celice končana, hostel pripravljen na sprejem novih gostov

V hostlu tudi glasbeni večeri in razstave
1. julij 2018 ob 12:09,
zadnji poseg: 1. julij 2018 ob 21:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pol leta po zaprtju je prenovljen Hostel Celica v Ljubljani znova odprl vrata. Temeljito obnovljena stavba, ki se med drugim ponaša z novo fasado, kuhinjo, sanitarijami in klimatiziranimi sobami, ohranja poslanstvo in ponudbo zadnjih 15 let. Tudi v naprej ne bo le prostor prenočitve, ampak prav tako pestrega kulturnega programa, obljubljajo upravitelji.

Prenovljeni hostel na Metelkovi ulici 8 sta za obratovanje spet odprla župan Zoran Janković in direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad, ki od januarja letos upravlja hostel, Mateja Avbelj Valentan.

Kot so pred odprtjem zatrdili upravitelji, je bila temeljita prenova stavbe po 15 letih delovanja in uporabe nujno potrebna, prinaša pa "dodano vrednost pri udobju bivanja, kar je v skladu s sodobnimi turističnimi trendi in kar bo še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti in konceptu te svetovne znamenitosti, ki dviguje tudi blagovno znamko Ljubljane".

Po njihovih navedbah je Mestna občina Ljubljana (Mol) kot lastnica in investitorica projekta prenove, ki jo je izvedlo podjetje Lesnina MG Oprema, na podlagi razpisa za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del investicijskega vzdrževanja za prenovo hostla ter za izvedbo projektiranja in nadzora zagotovila 991.280 evrov.

Dela so obsegala celotno prenovo površin v vseh treh etažah hostla (prenova tlakov, menjava keramičnih ploščic, obnova lesenih tlakov, menjava estrihov), celotno slikopleskarsko obnovo sten, stropov in fasade objekta, zamenjavo notranjega stavbnega pohištva, prenovo kuhinje in ureditev okolice. V celoti so bile prenovljene tudi kopalnice in sanitarije, vzporedno s tem pa še strojne in električne napeljave.

Povečana požarna varnost objekta
Izboljšave oziroma nove pridobitve vključujejo še energetsko obnovo toplotne postaje, novo prezračevanje mansarde, nov sistem hlajenja in ogrevanja 1. nadstropja ter generalno obnovo obstoječega sistema hlajenja in prezračevanja objekta. Poskrbljeno je tudi za večjo požarno varnost objekta. Nastanitveni deli so dobili sodoben sistem pametnih ključavnic za odpiranje vrat.

Prav tako je bila obnovljena vsa notranja oprema objekta; restavrirali so vse lesene površine ter izvedli popravke za večjo varnost obiskovalcev. Zaradi povečanja energetske učinkovitosti je bil zamenjan večji del kuhinjskih elementov ter obnovljena ali dograjena razsvetljava v tehniki LED. Nove so vzmetnice in posteljnina, v gostinskem delu so obnovljene ali zamenjane mize in stoli, dopolnjen je gostinski inventar. Vzpostavili so novo informacijsko infrastrukturo za optimalno upravljanje rezervacij in gostinskega poslovanja. Občina je za našteto zagotovila 250.000 evrov.

Večja sinergija z Ljubljanskim gradom
Ob osnovni nastanitveni dejavnosti bo hostel tudi v prihodnje zagotavljal gostinski del in dodatne storitve, kot so prevozi z letališča in nazaj ali izposoja koles. Upravitelji napoveduje, da bo v njem več sinergije z Ljubljanskim gradom in njegovo ponudbo – uporabniki hostla bodo denimo imeli ugodnosti ob nakupu grajskih vstopnic. V hostlu bodo tudi v prihodnosti prirejali kulturno-umetniški program, tudi v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom (KUD) Sestava, še posebej na področju glasbe in likovne umetnosti.

Več razstav in glasbenih večerov
Torki bodo namenjeni glasbenemu ciklu Sozvočja sveta, do konca leta pa načrtujejo postavitev petih likovnih razstav. Na uvodnem glasbenem srečanju, 10. julija, bosta nastopila multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Istega dne bo odprtje prve razstave, naslovljene Zgodbe dunajskih dreves, na kateri sodelujeta Mateja Kavčič in Anja Zavadlav.

Ob petkih bo na vrsti džez
Ljubljanski grad bo julijske in avgustovske petke namenjal džezovskim večerom, ki bodo programsko nadaljevanje vsebin Jazz Cluba Ljubljanski grad in so nastali pod umetniškim vodstvom Igorja Leonardija. Kot prva bo 6. julija nastopila zasedba Cherry Wine s projektom Amy Winehouse Tribute. V jesensko-zimskem času pa bodo v program vpeljali tudi družabne in izobraževalne vsebine, ki se bodo navezovale na literaturo in druga umetniška področja.

Pogajanja o sodelovanju pri kulturnem programu so trajala kar nekaj tednov, v tem času so se novi upravitelji hostla in nekdanji najemnik Tomaž Juvan uspeli dogovoriti za odkup blagovne znamke Celica ter opreme in umetniških del. Za to je MOL zagotovila 200.000 evrov.

Proti prodaji nepremičnine
Kot lastnica objekta je ljubljanska občina decembra lani Hostel Celica skušala prodati na javni dražbi z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, a bila pri tem neuspešna. Prodaji so od vsega začetka nasprotovali ustvarjalci kulturnega programa v hostlu, boječ se, da bodo kulturne vsebine ostale brez strehe nad glavo. Hostel se je namreč prodajal zgolj kot nepremičnina, poslovni prostor brez opreme.

Nasprotniki prodaji so na dan odpiranja ponudb za nakup omenjene nepremičnine svoje nestrinjanje izrazili s protestom na Prešernovem trgu in pred mestno hišo. Zavzeli so se za ohranitev hostla v javni lasti ter z napisi, kot je bil "Kapital in Mol, prste stran od avtonomnih prostorov", izrazili skrb, da prodaja zemljišča, na katerem stoji hostel, vodi v privatizacijo in razprodajo avtonomnega kulturnega prostora Metelkova mesto.

Ker na dražbi ni bilo nobenega ponudnika, so konec januarja nato mestni svetniki podprli predlog sprememb sklepa o ustanovitvi Javnega zavoda Ljubljanski grad in hostel prenesli v njegovo upravljanje. Hostel so zaprli in začeli prenovo. Ljubljanski župan Zoran Janković je najprej napovedal, da bo hostel vrata spet odprl 1. marca, nato pa se je uresničila druga napoved, da bo končana do konca junija.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Sorrento
# 01.07.2018 ob 13:49
Kaj je lepšega kot sam sebe razglasiti za "kulturnika" in s tem prisiliti ostale delovne državljane, da te preživljajo do smrti!
Sorrento
# 01.07.2018 ob 13:57
In potem takšni "kulturniki" še zahtevajo, da se jim de facto podari in na stroške nas, davkoplačevalcev obnavlja nepremičnina, vredna nekaj milijonov EUR, oni pa bodo tam šefovali!

Vse skupaj je noro. Ponoviti dražbo in prodati! Pa naj jo kupijo oni sami in potem bodo res lahko šefi na svojem!
paver
# 01.07.2018 ob 12:18
Lepo!
Canis.Lupus
# 02.07.2018 ob 11:23
@Sorrento ima čisto prav. ŠOU je bil (in je verjetno še) valilinca pokvarjenih kadrov za politiko. V bistvu je mala šola mutibarištva in izplačevanja "nagrad".

Pred leti (10+) sem malo pobliže (zelo nizko v prehranjevalni verigi) delal za šou in poznal par ljud kar visoko v verigi, ki so znali marsikaj povedat o tem, kako se to gre. Dnarja ko peska, izleti z jadrnicami, dnevnice ... Vsi sposobni ljudje z malo morale, so od tam odšli in so upešni daleč prot od tega avgijevega hleva.

žal to je SLO realnost.

Srčno upam, da je danes bolje, a dvomim. ŠOU ma preveč denarja in premalo nadzora in je raj za vsakršne rabote.

Se pa strinjam, da je Celica šla pod javni zavod in daleč stran od ŠOU mafije. Je pa seveda javni zavod pribvežališče za zaslužne :) In krog je sklenjen.
jurica
# 01.07.2018 ob 19:07
Bravo Zoki!
Javni zavod Ljubljanski grad je pa itak idealen za upravljanje Celice.
Ne pozabimo Ljubljanski grad v letu 2017 milijon dvesto tisoč obiskovalcev, najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji!
povzetek
# 02.07.2018 ob 10:44
ena zvezdica?

zvezdice se ne dodeljujejo glede na notranjost in zunanjost, temveč za kategorijo udobja, ki ga nastanitveni obrat ponuja. Hotel, na primer, mora za eno zvezdico imeti vse sobe s kopalnico. Ampak Celica je kategorizirana kot prenočišča, zato veljajo drugi kriteriji.

@ap72
Preberi si vsaj članek, da boš vedel/a kaj in koliko je prenovljeno. V Celici najbrž tudi nikoli nisi bil/a, sicer bi ti bilo jasno že s slik, kaj je novo. Potem pa vzemi kalkulator v roke in seštevaj. Celica je gospodarstven objekt in bo, če bo tako polna, kot do zaprtja, prinašala dobiček, tako da se ne sekiraj za denar.

Celico so ustvarili kulturniki iz Sestave (in drugi) in v partnerstvu s ŠOU naredili prvi spodoben hostel v Ljubljani. Pred tem v Ljubljani sploh ni bilo mogoče poceni prespati, razen v kakem bivšem samskem domu. Problem so pohlepni politiki in managerji, ki so s Celico upravljali, ne pa kulturniki!!!
samogledam
# 02.07.2018 ob 08:18
Super !
in zakaj ne morete še tiste grozne rogove delavnice, obnoviti v prenočišča kot je ta ? veliko bi se lahko naredilo iz tiste gnilobe...prava sramota za center Ljubljane, da nekaj narkomanov in pijancev izsiljuje Občino.
Banban
# 02.07.2018 ob 11:09
Sorrento, po tvojih komentarjih sodeč, si ti jezen samo zato, ker nisi vključen v "deljenje mastnih denarcev".

Ne vem, v moji knjigi je plačilo davkov smiselno le, če dobimo plebejci, kot javnost, nekaj nazaj. Uredite celico in naj proizvaja dodano vrednost. Ampak POZOR. dodana vrednost ni merljiva samo in le s plusom v blagajni. Dodana vrednost je tudi dober program, dobri projekti itd itd....
Sorrento
# 02.07.2018 ob 10:58
Hahaha, ŠOU je servis za pranje denarja in izplačevanje nekih mastnih honorarjev "hišnim" odvetnikom.

In ostalim "zaslužnim". Važno je, da so naši...
zapravico
# 02.07.2018 ob 06:53
V drugem življenju bom kulturnik al pa župan ljubljane
Janx
# 02.07.2018 ob 10:31
Kaj je zdej to ena gonja proti kulturnikom zadnje čase. Se mi zdijo že kot kot židje včasih. Naj nekdo prvo proba sploh postati kulturnik potem pa še kaj zalužiti, še najtežje pa je od države dobiti 1000 evrov za program vreden 50.000. Tako je to. Sicer pa to sploh ni point tele zgodbe.

Sicer pa, lahko se je us... na postavljeno zadevo in jo prevzeti. Kje so bili pa prej, ko je bilo treba tvegati?
Sicer pa so tele postelje bolj za eno noč.. Jogi za 100 e na trdih tleh...
Friuli
# 03.07.2018 ob 13:33
kaj blodiš bilzerian. Celica je bila pod prejšnjim vodstvom polna celo leto. Pejdi v bar svojim kolegom razlagat kako si pameten, mogoče ti bo kakšen pijanc še verjel.
Mimobeznik
# 02.07.2018 ob 12:46
Najboljši je nekdanji avtomehanik pred Celico, napol podrta bajturina s salonitno streho in tonami odpadkov v lasti MOL, ki se očitno zelo trudi, da bi bila okolica železniške postaje kar se da zanemarjena.
elGoyc
# 02.07.2018 ob 12:17
@Sorrento

"Delavni državljani" s miselnostjo podobno tvoji so ponavadi ljudje, ki ali delajo 8 ur z zelo majhno dodano vrednostjo in nato "nadure za šankom" ali oni drugi, ki delajo s sicer višjo dodano vrednostjo, a nato nam ostalim državljanom pokradejo denar z utajevanjem davkov.
povzetek
# 02.07.2018 ob 11:12
@Sorrento
Kaj "hahaha", ti bluziš o lenih in zajedalskih kulturnikih. Odloči se, torej. Ali morda vidiš kje, da so si Vesna Krmelj, Žiga Okorn, Jiri Kočica in ostali zgradili kako vilo na račun "zaslug" pri ŠOU? Povej kaj uporabnega, če se že oglašaš. Za hujskanje brez vsebine ni treba prav dosti vedeti in razmišljati.
samo.jug
# 02.07.2018 ob 23:22
Če lahko plačujemo naše politike (zelo drago), ne vem, kaj zdaj eni tukaj bluzite in se spravljate nad naše kulturnike, ki nas stanejo dosti manj - pa še ne ukradejo nam ničesar niti ne pišejo zakonov proti nam. Rajši plačujem kulturnika kot nesposobne politike. Sicer pa, a naj prodamo še opero in cankarjev dom, če sta kaj vredna??? Tudi tam so kvazi kulturniki notri, a očitno to nikogar ne moti.
intelekt
# 02.07.2018 ob 18:40
Ja, res brihtni kulturniki, ki so protestitali proti tem da bi MOL prodal prostore s sloganom: "Mol, prste stran od avtonomnih prostorov". :)
kingeston
# 02.07.2018 ob 11:46
v bananistanu slovenija je 'javno' premoženje vir vse korupcije
povzetek
# 02.07.2018 ob 11:15
Uh, Banban, hvala, da tako pomirjujoče komentiraš. Mene je kar malo zaneslo. Sorrento, se opravičujem, če sem bil kakorkoli žaljiv.
Wasabi
# 02.07.2018 ob 08:55
ena zvezdica?


Ja koliko zvezdic bi pa ti dal takšni notranjosti in zunanjosti?;)
zapravico
# 02.07.2018 ob 07:20
Glede šerifa pa tako.On bo delal kakor bo njemu pasalo pa se lahko kulturniki na glavo postavijo.Sicer so ga pa glih oni izvolili,zdaj pa imajo.
povzetek
# 02.07.2018 ob 00:54
Politiki in oblastniki se prepogosto ne držijo besede, zato ni čudno, da tisti iz Sestave tudi Jankoviču niso. In, Sorrento in ostali, ki ste mu dali pluse, oni niso nikoli ničesar zahtevali zastonj. Umik razprave o preimenovanju dveh trgov v AKC Metelkova Mesto, je druga všečna poteza, ki dobro vpliva na mlajše volivce. Bomo videli, kako bo konstruktiven v Rogu.
bilzerian
# 03.07.2018 ob 09:10
pred obnovo za prenočišče ne bi dal niti 10 evrov, kaj šele tistih 50 ali koliko so že zahtevali. v vsakem primeru preveč, zato ne čudi, da so bili na robu propada in niso imeli denarja za obnovo.
braun
# 02.07.2018 ob 11:49
Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.1
0%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr
.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%
Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.1
0%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr
.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%
Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.10%Mr.1
0%

pa to
ap72
# 02.07.2018 ob 08:39
ena zvezdica?

menjava estriha in električne instalacije po 15 letih?? kdo to dela?? za čigav denar?? obnova za četrt milijona evrov!!??
Kazalo