Nebotičnik, ki ne sodi zraven. Sliko povečate s klikom nanjo. Foto: EPA
Nebotičnik, ki ne sodi zraven. Sliko povečate s klikom nanjo. Foto: EPA
Sana
Pogled na Sano. Foto: EPA

Mesto Sana leži visoko v gorski dolini na približno 2200 metrih nad morjem, območje mesta pa je naseljeno vsaj zadnjih 2.500 let. V 7. in 8. stoletju je Sana postala pomembno središče širjenja islama, religiozno in politično dediščino tega časa pa danes predstavljajo 103 mošeje, 14 hamamov in več kot 6.000 hiš, katerih temelji so bili postavljeni pred 11. stoletjem. A med večnadstropne okraste stolpiče s čudovitimi vzorci, sredi katerih so posejani zeleni vrtovi, se mešajo tudi betonske zgradbe, kar pa je v nasprotju z obljubami, ki so jih jemenske oblasti dale Unescu.

Ta je tako zagrozil, da bo Sano izbrisal s seznama svetovne kulturne dediščine, na katerem je od leta 1986, če se uničevanje starih stavb v prid novim ne bo ustavilo. Prav tako pri popravilih stavb iz žgane opeke ni dovoljeno uporabljati cementa.

Razlog kot po navadi finančne narave
A kot pojasnjuje Nagi Thowabeh, ki predseduje Organizaciji za zaščito zgodovinskih mest, je kot običajno razlog denar, saj bi obnova po pravilih Unesca stala okoli 150.000 dolarjev - za posamezno stavbo. Obnoviti bi bilo treba četrtino vseh stavb v starem mestnem jedru Sane. "Unesco bi si moral situacijo ogledati. Nato bi lahko skupaj ustanovili mednarodni sklad za obnovo Sane," predlaga Thowabeh. Na jemenskem kulturnem ministrstvu medtem zagotavljajo, da obnovo mesta jemljejo resno.

Čeprav je to območje naseljeno že dve tisočletji in pol, je Sana namreč živo mesto, kjer ženske, ovite v črnino, prinašajo ogromne svežnje s tržnice, otroci se igrajo z vrtavkami, v šest- in sedemnadstropnih stavbah pa živijo velike družine.

Turistov vse manj
Ahmed Al Sadik
, prebivalec starega mesta, meni, da je za škodo odgovoren predvsem dež. "Prejšnjo jesen se je nekaj hiš zaradi dežja celo podrlo," je povedal.
Jemen je sicer najrevnejša država arabskega sveta, ki si je v preteklih letih prihodke ustvarjala tudi s turizmom, a zaradi vse večje politične nestabilnosti v Sano pride vse manj obiskovalcev.