Slike so dobro ohranjene. Foto: Reuters
Slike so dobro ohranjene. Foto: Reuters

Slike so odkrili v enajstih najdiščih v pokrajini Burgos v zvezni državi Tamaulipas. Zidovi v eni izmed jam, imenovani Jama konj, so pokriti kar s 1.500 različnimi prizori. Slike v rdeči, rumeni in beli barvi predstavljajo ljudi, živali in žuželke, pa tudi oblake in abstraktne motive.

Do zdaj so bili arheologi prepričani, da to območje v prazgodovini ni bilo poseljeno, zdaj pa kaže, da so na območju gorske verige San Carlos živele vsej tri skupine lovcev in nabiralcev. Strokovnjakom slikarij še ni uspelo datirati, upajo pa, da bodo starost lahko določili s pomočjo kemične analize barv.

Množica slik, a nobenih predmetov
"Do zdaj še nismo našli nobenih starodavnih predmetov, povezanih s slikarijami," je povedal arheolog Gustavo Ramirez z Mehiškega narodnega inštituta za arheologijo in zgodovino, ki je pojasnil, da je težava v tem, da v deževni sezoni vse nanose odplakne proč.

V eni izmed jam so sicer arheologi našli upodobitev t. i. atlatla, lovskega orožja iz obdobja pred prihodom Špancev, ki so jo v tej okolici videli prvič.

Kultura, ki se je za dvesto let skrila pred Španci?
Kot je povedala arheologinja Maria Garcia Sanchez, je o kulturah, ki so živele v zvezni državi Tamaulipas, sicer znanega zelo malo. Najverjetneje pa so se tukajšnji ljudje vsaj za dvesto let izognili španski nadvladi, saj so se zatekli v gore San Carlosa, kjer so imeli na razpolago dovolj vode in hrane.