Golub ima rad pisane barve. Foto: Roy Speller
Golub ima rad pisane barve. Foto: Roy Speller

Leta 2011 je Golub na newyorškem Times Squaru skoraj golo telo Karle Storie poslikal zeleno in rožnato, ko ga je policija aretirala zaradi nespodobnega vedenja v javnosti. Dva meseca pozneje so oblasti obtožbe proti njemu umaknile, a moral je privoliti v kompromis: umetnost, kakršno si je zamislil, je bila dovoljena le ponoči.

To prepoved so mestne oblasti zdaj odpravile. Golubovi modeli - tako moški kot ženski - bodo na ulicah New Yorka lahko stali povsem goli, kjer koli in ob kateri koli uri dneva. Golub je tako že napovedal, da se vrača na Times Square in Broadway.

"Telo ni sramota"
"Za prepoved nisem videl nobenega razloga, saj nisem kršil nobenega zakona. Skrajni čas je bil že, da se jo odpravi," je izjavil Golub in dodal, da v njegovem primeru "ljudi, vključno z otroki, ni treba ščititi pred ničimer". "Sporočil bi rad, da telo ni sramota. Rad bi vzbudil občutljivost za različne vrste umetniškega ustvarjanja."

V zadnjih dveh letih je na Times Squaru sicer občasno slikal ponoči, a "občutek preprosto ni bil isti". Umetnost naj bi po njegovih besedah namreč povezovala ljudi, kar se lahko zgodi pred očmi velike množice, ne pa v poznih urah, ko so ulice že prazne.