Drugo
(3)
Marija Velkavrh
Marija Velkavrh in Vili Vodopivec. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Marija Velkavrh
Na današnji dan, 16. marca, bi Marija Velkavrh praznovala 75. rojstni dan. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO

Dodaj v

Gospa z latinsko lepoto: ob 75. obletnici rojstva Marije Velkavrh

Medicino zamenjala za radijski mikrofon
16. marec 2016 ob 08:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Napovedovalka RTV Slovenija Marija Velkavrh, rojena Kranjc, po rodu Ljubljančanka, je svojo uspešno napovedovalsko pot začela leta 1965. Pred prihodom na Radio Ljubljana je končala viško gimnazijo in študirala medicino na ljubljanski medicinski fakulteti.

Med študijem je bila po uspešnem govornem preizkusu sprejeta na Radio Ljubljana, sprva je želela postati radijska novinarka, a je zaradi izjemnih govornih sposobnosti postala radijska napovedovalka, in že leta 1967 tudi bralka TV-obzornika. Šolanje za radijsko napovedovalko je končala pri znameniti profesorici – mentorici za radijski in televizijski govor gospe Ani Mlakar.

Radijski poslušalci se bodo Marije spominjali po čarobno lepi barvi glasu, kultiviranem govoru, izjemni govorni tehniki in dovršenosti. TV-gledalci pa niso občudovali le njene čudovite barve glasu, marveč tudi njeno latinsko lepoto, nepozaben je njen lik v fascinantni slovenski TV-nadaljevanki o glasbeni družini Ipavec – posneti leta 1976 (režiral jo je starosta slovenskih režiserjev prof. Fran Žižek), v kateri je nastopila kot povezovalka in s svojim nastopom navdušila številne TV-gledalce.

Na nacionalnem radiu in televiziji je prebirala najzahtevnejša besedila - po navadi besedila resnejšega žanra. Bila je sestra prav tako znanega RTV-napovedovalca Janeza Kranjca.

Prva bralka slovenskega TV Dnevnika
Velkavrhova se je v zgodovino RTV–ja za vedno zapisala kot prva bralka slovenskega TV Dnevnika – 15. aprila leta 1968. Kot voditeljica je nastopila na številnih javnih prireditvah, med drugim je vodila tudi Slovensko popevko, radijskim poslušalcem pa ostaja v spominu kot bralka dolgoletne oddaje z naslovom: Slovenska zemlja v pesmi in besedi. Marija je bila tudi mentorica za radijski govor in je svoje dragoceno jezikovno znanje prenašala mlajšim rodovom. Nazadnje je delala kot urednica radijske oddaje: Pogovor s poslušalci.

Marija Velkavrh je umrla avgusta leta 1989, stara komaj 48 let.

Več o tej izjemni RTV-jevi napovedovalki, ki bi danes praznovala 75. rojstni dan, v radijski oddaji: Na današnji dan, na prvem radijskem programu Radia Slovenija. V oddaji lahko slišite tudi krajši odlomek iz literarne oddaje z naslovom: Navje, slovenski Panteon, v kateri Marija prebira besedilo, posnetek te oddaje je iz leta 1971. Oddajo Na današnji dan že vrsto let uspešno pripravlja legendarni urednik Pavle Jakopič.

Zdravko Erjavec
Foto: Muzejska zbirka RTV SLO

...
Marija Velkavrh
Marija Velkavrh
Prijavi napako
Komentarji
Jožeine
# 16.03.2016 ob 09:06
Lepo bi bilo, če bi v uredništvu prilepili še kak tonski ali video posnetek, da bi si jo znali predstavljat tudi tisti, ki smo se ob njeni smrti komaj zavedali kdo smo...
nomnes
# 16.03.2016 ob 10:32
....Lepo bi bilo, če bi v uredništvu prilepili še kak tonski ali video posnetek ........
--------------------------------------------------------------------------------
....in ugotavljali, kako se v slovenščino vriva bivša srbohrvaščina...
nikagaja
# 16.03.2016 ob 10:14
nic se je ne spominjam.
Kazalo