Od osamosvojitve Slovenije je dvorec Brdo osrednji protokolarni objekt države in je do danes gostil že številne pomembne goste. Foto: BoBo
Od osamosvojitve Slovenije je dvorec Brdo osrednji protokolarni objekt države in je do danes gostil že številne pomembne goste. Foto: BoBo

Z odprtjem razstave Zakladi grajske knjižnice se je začelo praznovanje na gradu Brdo. "Grad je eden izmed zakladov naše dežele in narodove dediščine," je ob tem povedala direktorica Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Brdo Špela Munih Stanič.

V 500 letih je posestvo Brdo doživelo marsikaj, a ob tem ohranilo svojo unikatnost, svojo izjemnost in svojo nevtralnost, je zatrdila. V zavodu za protokolarne storitve Republike Slovenije pa bodo še naprej skrbeli za to, da bo posestvo ohranjalo naravno in kulturno dediščino tudi za prihodne rodove.

Kot je poudaril Pahor, častni pokrovitelj praznovanja, ga je najbolj presenetilo, da grad hrani tudi velike knjižne dragocenosti. V času praznovanja sta prvič na ogled dve pomembni knjigi, ki ju hrani grajska knjižnica, in sicer Biblija Jurija Dalmatina iz leta 1584 in Slava vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja iz leta 1689. Prav tako je razstavljeno dovoljenje za gradnjo gradu Brdo iz leta 1510.

V času praznovanja, do 18. oktobra, bodo obiskovalci v vodenih ogledih lahko videli tudi tiste dele gradu, ki širši javnosti sicer niso dostopni. Grajski saloni in hodniki se namreč ponašajo z bogatimi zbirkami kipov in slik slovenskih umetnikov, stilnega pohištva različnih zgodovinskih obdobij, dragocenih kristalnih lestencev in preprog.

Posebno dogajanje pa se obeta na Grajskem dnevu, ko bodo obiskovalci lahko priča dogodkom, ki so se v petstoletni zgodovini zgodili na gradu Brdo. Prisostvovali bodo bojevanju vitezov s Turki, ogledali si bodo nastop lipicancev, gostovali bodo na poroki Adama Brdskega in se znašli na sodišču 17. stoletja. Popeljali jih bodo tudi v svet Zoisov, ki so Brdu dali mednarodno slavo. Vrhunec praznovanja bo veliki dobrodelni koncert številnih priznanih slovenskih pevcev s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, ki bo potekal 16. oktobra.