Padec stanja duha nasploh se po Grafenauerjevih besedah kaže že v tem, da nekatere politične stranke v svojih programih niso zavzele tako rekoč nikakršnega stališča do kulture. Ker jih ta očitno ne zanima niti v temelju, se je zgodilo: začeli so odrivati kulturo, celo iz vlade. Foto: BoBo
Padec stanja duha nasploh se po Grafenauerjevih besedah kaže že v tem, da nekatere politične stranke v svojih programih niso zavzele tako rekoč nikakršnega stališča do kulture. Ker jih ta očitno ne zanima niti v temelju, se je zgodilo: začeli so odrivati kulturo, celo iz vlade. Foto: BoBo
Tomaž Zalaznik meni, da je še prezgodaj kar koli reči. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejal, se ob sedanjem odrivanju kulture na obrobje zavzema za to, da se ministrstvo za kulturo obdrži v vladi kot samostojen resor. Da ne bo kultura, ki zajema vse ravni našega načina obstajanja kot družbe in države, kar naprej odrivana iz naše zavesti in družbe nekam na obrobje in da seje vlade ne bodo potekale, ne da bi se jih kultura dotikala, če seveda tam ne bo nikogar, ki naj bi skrbel za prisotnost kulture v družbenem življenju, je dejal.

"Nepreglednost na področju kulture"
Kot je še dejal, ga sicer že od nekdaj spremlja zavest o tem, da slovenstva brez kulture ne bi bilo. To je torej zgodovinska formativna razsežnost v bivanju slovenstva nasploh. Kulturi, tako množični kot elitni, čeprav se, kot je dejal, kriteriji danes zabrisujejo, sicer Grafenauer očita nepreglednost, za katero se dogajajo najrazličnejši lobiji, klike in interesne skupine, ki poskušajo obvladovati to področje.

Ministrstvo se jim je doslej podrejalo, vendar je to po njegovih besedah treba odpraviti. Potrebna bo temeljita razprava oziroma treba bo pogledati, kako se je godilo kulturi v dosedanjem dogajanju, ki ni v čast kulturi kot etičnemu in duhovnemu vodilu, ne samo v umetnosti, ampak v splošnem duhu časa in početja politike v tem obdobju. Postavljati kulturo na tak način, kot jo sedaj, je po njegovem prepričanju neprimerno in nedopustno.

Pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar razmišljanj o združenem ministrstvu za izobraževanje, kulturo in znanost ni želel komentirati, direktor založbe Nova revija Tomaž Zalaznik pa je dejal, da so se pod peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo, objavljeno na spletni strani Življenje na dotik, ki sodi v sklop EPK-ja, sicer podpisali številni, sam pa meni, da je še preuranjeno kar koli reči.

Širca in Rihterjeva zaskrbljeni
Nad načrti, da v novi vladi ministrstvo za kulturo ne bi bilo več samostojen resor, sta zaskrbljenost izrazili tudi nekdanji ministrici za kulturo Majda Širca in Andreja Rihter, nekdanjemu ministru za kulturo in zdajšnjemu državnemu sekretarju Jožefu Školču pa se združevanje kulture sicer ne zdi a priori nesprejemljivo, se pa sprašuje, ali je smiselno.

Zaskrbljenost so izrazili tudi na Društvu slovenskih pisateljev in sindikatu Glosa ter številni posamezniki, ki so podpisali peticijo.