Govoric, da v graščini straši, najbrž ni pomagalo odpraviti dejstvo, da je njen lastnik, skladatelj filmske glasbe Michel Magne, leta 1984 naredil samomor. Foto:
Govoric, da v graščini straši, najbrž ni pomagalo odpraviti dejstvo, da je njen lastnik, skladatelj filmske glasbe Michel Magne, leta 1984 naredil samomor. Foto:
Na petem studijskem albumu Eltona Johna, ki je dobil ime po rezidenci, kjer ga je posnel, je tudi antologijska pesem Rocket Man.

Zdelo se mi je, da straši kot hudič, ampak kaj mi bosta pa Frederic in George res naredila - me prestrašila v francoščini? Soba mi je bila všeč in sklenil sem eno noč preživeti v njej. Če bi se kaj zgodilo, sem nameraval kričati tako na glas, da bi se zbudila cela vas.

Tony Visconti
Med Bowiejevim bivanjem v Franciji so graščino oblegali novinarji, ki jih je nova zvezda fascinirala; sam Bowie si je vmes vzel tudi čas za fotografiranje s Twiggy za naslovnico nastajajočega albuma Pinups.

Elton John je bil eden izmed prvih britanskih zvezdnikov, ki je leta 1972 veličastno posestvo najel za snemanje - in mu z albumom Honky Château, do danes enim svojih najboljših, priskrbel tudi vzdevek, ki se ga še vedno drži. Že leto pozneje je pripotoval David Bowie, ki je v graščini iz 18. stoletja posnel albuma Pin Ups in Low (ni pa hotel spati v eni izmed sob, ker je bil prepričan, da v njej straši, govorilo se je namreč, da po hodnikih tava duh Frédérica Chopina, ki je v Hérouvillu živel s svojo spremljevalko, francosko pisateljico George Sand).

No, "duh" ni odgnal cele procesije glasbenikov, ki so v dvorcu posneli številne klasike sedemdesetih in zgodnjih osemdesetih: na posestvu so se ustavili Uriah Heep, Canned Heat, Rick Wakeman, Iggy Pop, The Bee Gees, Marvin Gaye, Fleetwood Mac, Jethro Tull, Cat Stevens, T Rex in drugi. Glasba je utihnila leta 1985: snemalni studio so zaprli, na graščino obesili težko ključavnico in vrtove pustili, da so se razrasli v goščavje.

Po letih propadanja je posestvo - in z njim poglavje glasbene zgodovine - za 1,12 milijona funtov (1,3 milijona evrov) zdaj naposled na prodaj, poroča The Guardian. Stavbo, ki je leta 1740 po strogih načelih klasične rimske arhitekture zrasla v francoski regiji Val d'Oise, dobrih trideset kilometrov severno od Pariza, je leta 1962, pa čeprav je bila v razsulu, kupil (zdaj že) pokojni francoski glasbenik in skladatelj filmske glasbe, oskarjevec Michel Magne. Danes se posestvo, ki se razteza na 17 tisoč hektarjih zelenic, lahko pohvali s tridesetimi sobanami, bazenom in teniškim igriščem.

"Vaška veselica" z Grateful Dead
Magne si je posestvo, ki ga je nekoč naslikal celo (v bližini pokopani) Vincent van Gogh, zamislil kot svojo družinsko hišo in osebni snemalni studio v enem. A ker se je kmalu razširil glas o izjemnih tehničnih kapacitetah in opremi, ki jih studio z vzdevkom Strawberry Studios premore, ga je sedem let pozneje odprl tudi za gostujoče glasbenike. Že v nekaj letih je studio postal obvezna postojanka za največje svetovne skupine; leta 1971 so na primer Grateful Dead na posestvu spontano odigrali celoten koncert. (Njihov zdaj prav tako že pokojni kitarist, Jerry Garcia, se je za svojo biografijo tistega poletja spomnil takole: "V Francijo smo prišli nastopat na velikem festivalu, ki pa je zaradi dežja odpadel. Namestili so nas v majhen grad, ki ga je imel v lasti neki filmski skladatelj. In tako smo bili sredi Francije, s popolnoma opremljenim studiem v zgornjem nadstropju, pripravljeni igrati, in brez dela. Sklenili smo, da bomo igrali dvorcu samemu, zadaj pri bazenu, na travi. Nismo niti igrali za hipije, ampak za par meščanov iz Auversa, ki so prišli, ko so slišali glasbo. Načelnik policije, lokalni gasilci, vsi so se silno zabavali, pijani padali v bazen in podobno. Čudovito je bilo."

Prestrašeni Bowie
Ameriška pevka Stevie Nicks (Fleetwood Mac) je med svojo trimesečno rezidenco v dvorcu dosegla, da so njeno spalnico prebarvali rožnato. Ko so na posestvu živeli David Bowie, Brian Eno in producent Tony Visconti, so bili prepričani, da so priča nadnaravnim fenomenom. "V tistem dvorcu je bila nedvomno prisotna nekakšna čudna energija," se je pozneje spominjal Visconti. "David je prvi dan samo stopil v glavno spalnico in oznanil, da v njej ne namerava spati. Naselil se je v sosednji sobi: v glavni je bil nekakšen mračen kot, in to, ironično, ravno ob oknu, ki je vase posrkal vso svetlobo. V njem je bilo tudi hladneje." Brian Eno je trdil, da ga je neke noči zbudilo to, da ga je nekdo tresel za ramo. Ko je odprl oči, ni bilo nikogar ob postelji.

Na pragu nove zlate dobe?
Magne, ki ni imel pretiranega smisla za posel, je bil posestvo prisiljen svojim dolžnikom predati že leta 1979. Novi lastniki so nameravali dvorec spremeniti v luksuzna stanovanja, a jim lokalne oblasti za načrt niso dale dovoljenja; z izjemo kratkega obdobja v najemu tako posestvo sameva že zadnjih 28 let. Poleg osnovne cene bo moral novi lastnik tako vsaj še 300 tisoč evrov vložiti v prenovo, še piše The Guardian. Predstavnik nepremičninske agencije, ki posestvo prodaja, je za omenjeni časopis povedal, da se za nakup zanima (neimenovani) avstralski glasbenik.

Zdelo se mi je, da straši kot hudič, ampak kaj mi bosta pa Frederic in George res naredila - me prestrašila v francoščini? Soba mi je bila všeč in sklenil sem eno noč preživeti v njej. Če bi se kaj zgodilo, sem nameraval kričati tako na glas, da bi se zbudila cela vas.

Tony Visconti