Kot pravi Grilc, proslava ne sme razdruževati. Foto: MMC RTV SLO
Kot pravi Grilc, proslava ne sme razdruževati. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Grilc
Kot pravi Grilc, proslava ne bo draga, a vseeno ne tako poceni, kot je bila lanska. Foto: RTV SLO

Po besedah ministra je koncept proslave usmerjen v iskanje temeljev, na katerih po 22 letih vsi trdno stojimo, ter v odpiranje v prihodnost. Združevalni princip je, kot meni, edini pravi način za dostojno proslavitev praznika.

Na vprašanje v zvezi s tem, da nekateri politiki trdijo nasprotno, torej da bo slovesnost razdruževala, je Grilc odgovoril, da je sicer izpostavljanje razlik pomembno, a v primernem kontekstu in času. Proslava se mu za govorjenje o razlikah ne zdi primerna. Ob tem je še dejal, da se je "problem s simbolom rdeče zvezde" prvič pojavil lani, prej pa 20 let teh težav ni bilo.

Za proslavo 97.000 evrov
V umetniškem delu polurnega programa bo nastopilo 54 umetnikov, ki bodo za avtorske honorarje skupno prejeli slabih 18.000 evrov, celotna vrednost proslave pa znaša 97.000 evrov. To je po ministrovih besedah precej manj kot proslave v preteklih letih, "neupoštevajoč zadnjo, ki nam pa res ni bila za merilo". Ta je sicer po podatkih ministrstva stala približno 86.000 evrov. Simbola letošnje proslave sta srce in kompas.

O tem, da so delovali maksimalno odprto in resno, po mnenju Grilca priča tudi 3.152 poslanih vabil. Povabljena so bila tudi vsa združenja praporščakov, je pojasnil, do četrtka popoldne pa udeležbe nista potrdili le Zveza društev in klubov MORiS ter Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Kdo bo nastopal?
Režiser, scenarist in scenograf proslave Matej Filipčič je povedal, da bodo v umetniškem delu nastopili zbor Perpetuum Jazzile, igralca Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič, pevca Gregor Skočir in Nina Vodopivec, glasbeniki Peter Dekleva, Tilen Artač in Martin Janežič, telovadci Športnega društva Sokol Bežigrad ter plesalca Bojan Bajželj in Dušica Jenko. V protokolarnem delu pa bosta sodelovala policijski orkester in garda Slovenske vojske.

Vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos pravi, da pričakujejo veliko gostov z vabili, pripravljen pa bo tudi prostor za vse državljane, ki bi si slovesnost želeli ogledati v živo. Hkrati bo prireditev mogoče spremljati v neposrednem prenosu na prvem programu TV Slovenija in na prvem programu Radia Slovenija.