Od mošeje so ostale le še ruševine. Foto: Reuters
Od mošeje so ostale le še ruševine. Foto: Reuters
Pripadniki Isisa so v zadnjih tednih v Mosulu in okolici uničili celo vrsto svetih krajev. Foto: Reuters
V mošejo, ki je slovela po svojih tleh iz alabastra in ogromnem stopnišču, so prihajali molit ljudje iz celotnega Iraka. Foto: Reuters

Pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levante (Isis) so svetišče le v nekaj urah natrpali z eksplozivom, so za več svetovnih medijev poročali očividci. "Pripadniki Isisa so najprej zavzeli mošejo, nato pa popolnoma uničili grobnico preroka Jounisa (Jone) vzhodno od Mosula," je poročala iraška postaja Al Sumaria. Muslimani grobnico poznajo kot mošejo Jounisa, kristjani pa kot grob preroka Jone.

Vojaki so pred miniranjem v bližini živečim družinam naročili, naj se ne približujejo, in zaprli ceste v radiju pol kilometra, je poročala tiskovna agencija AFP. Eksplozija je bila dokumentirana tudi na videoposnetku (ogledate si ga lahko spodaj).

Pripadniki skrajne uporniške skupine so si ime iz Islamska država Iraka in Levante (Isil ali Isis) spremenili v zgolj Islamsko državo (IS), še prej pa konec junija razglasili nov kalifat v Siriji in Iraku.

Jona je bil judovski prerok, ki je verjetno živel v 8. stoletju pr. n. št.; v povezavi z njim je znana starozavezna zgodba o tem, kako ga je pojedla - in izpljunila - velika riba (ali kit); podobna zgodba je tudi v Koranu. Prizorišče njegovega groba, kjer je zrasla cerkev, datira v osmo stoletje pr. n. š.

Sistematično uničevanje
Čeprav je bilo v zadnjih dneh uničenih že več templjev - med njimi so najpomembnejši grobnica preroka Davida, Jahja Ibn Al Kasem in Aoun Al Din, pa je bilo najtemeljitejše prav rušenje grobnice Jone. V zadnjih mesecih je bilo v spopadih uničenih 30 grobnic in 15 mošej; pripadniki Isisa namreč verjamejo, da je čaščenje grobnic in mošej nesveto, prav tako kot molitev h kateremu koli drugemu preroku kot Mohamedu.

Akademiki so sicer deljenih mnenj glede tega, ali je bil Jona v resnici pokopan v bližini današnjega Mosula ali ne. Judovsko izročilo poroča, da se je po svoji poti v Ninive vrnil v rodni Gat Hefer; modernejše struje trdijo celo, da je v njegovi zgodbi toliko več mita kot zgodovine, da sledov za resnično osebnostjo nima smisla iskati.

Protitip poznejše zgodbe o Jezusu
Kljub temu pa je zgodba o Joni za krščanstvo ključnega pomena, saj "njegov spust v globino trebuha velike ribe in poznejša zmagovita preroška pot v Ninive pomenita prototip za Jezusovo smrt in vstajenje", kot sta v zapisu za CNN razložila akademika Joel S. Baden in Candida Moss. Uničenje grobnice tako po njunih besedah pomeni "napad na kristjane, ki v Iraku živijo danes, pa tudi na bogato, čeprav slabo poznano krščansko izročilo regije".