Svoje mnenje je Grass želel razkriti že prej. Nobelovec je priznal, da si zaradi tako dolgega molka očita, a je pesem moral zapisati, kljub pričakovanim obsodbam, da je antisemitist. Foto: EPA
Svoje mnenje je Grass želel razkriti že prej. Nobelovec je priznal, da si zaradi tako dolgega molka očita, a je pesem moral zapisati, kljub pričakovanim obsodbam, da je antisemitist. Foto: EPA
Gunter Grass
Grass, avtor priznanega protivojnega romana Pločevinasti boben, je javnost sicer šokiral že leta 2006, ko je v svoji avtobiografiji razkril, da je bil ob koncu druge svetovne vojne član zloglasnih nacističnih enot SS. Takrat so mu številni očitali, da je lastne grehe desetletja dolgo skrival, medtem pa drugim glasno očital njihovo nacistično preteklost. Foto: EPA
Gunter Grass
Najnovejše delo nemškega pisatelja Günterja Grassa, pesem z naslovom Kar je treba povedati, je danes objavilo več časnikov. Z očitkom Izraelu, ki da s svojo politiko do Irana ogroža svetovni mir, je Grass sprožil val ogorčenja. Kritiko je podal tudi lastni državi, saj naj bi Izraelu dostavila novo podmornico za napad Irana, s čimer sodeluje pri vnaprej pričakovanem zločinu. Foto: EPA

Pesem, objavljena med drugim v nemškem časniku Süddeutsche Zeitung, italijanskem La Repubblica in ameriškem New York Timesu, je sprožila val ogorčenja.
Nemčiji očita sodelovanje pri predvidljivem zločinu
Grassa so med drugim razjezili načrti Nemčije, da Izraelu dostavi novo podmornico, s katero bi lahko ta napadel Iran. Kot opozarja v pesmi, za zdaj ni nobenih dokazov, da bi Iran dejansko razpolagal "z eno samcato jedrsko bombo", medtem ko ima Izrael po drugi strani že dolgo jedrsko orožje, ki ni pod nadzorom mednarodne skupnosti. Dostava podmornice bi lahko za Nemčijo pomenila sodelovanje pri "predvidljivem zločinu", piše Grass.
Pri tem ima v mislih večkrat jasno izraženo stališče uradnega Izraela, da preventivni napad na iranske jedrske objekte ni izključen. Zahod islamski republiki namreč že dolgo očita, da pod krinko civilnega jedrskega programa razvija jedrsko orožje, kar v Teheranu zanikajo. V povezavi s tem pisatelj Zahodu očita hinavščino in terja, da neomejen mednarodni nadzor svojih jedrskih objektov omogočita tako iranska kot izraelska vlada.
Zgodovinski madež, ki zahteva molk
Obenem si Grass, ki velja za najpomembnejšega sodobnega nemškega pisatelja in je leta 1999 prejel Nobelovo nagrado za književnost, očita, da je sam tako dolgo molčal in je to, "kar je treba povedati", povedal šele zdaj. Kot ugotavlja, je nemško poreklo neizbrisljiv madež, ki prepoveduje govoriti resnico o Izraelu. Kdor ta molk prekine, ga čaka obsodba antisemitizma.
Obsodbe: Grass je megaloman in antisemit
Nobelovec si je s svojim najnovejšim delom nemudoma nakopal obilico ostrih kritik. Obsodbe iz ust nemških politikov, akademikov in publicistov se vrstijo. Nemški dnevnik Welt je na primer objavil komentar, v katerem brez dlake na jeziku Grassu očita, da se "že od nekdaj nagiba k megalomaniji", da pa je zdaj "popolnoma pogrnil". Pisatelja celo označi kot "prototip izobraženega antisemita".
Po drugi strani je tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffan Seibert na novinarsko vprašanje o tem danes odgovoril le, da obstajata tako svoboda umetniškega izražanja kot svoboda nemške vlade, da ne daje izjav glede vsake izjave. Je pa nemški zunanji minister Guido Westerwelle v izjavi za javnost, v kateri sicer ni navedel Grassovega imena, posvaril pred podcenjevanjem nevarnosti iranskega jedrskega programa.
Ogorčeni so seveda tudi v Izraelu in judovskih organizacijah. Visoki predstavnik izraelskega veleposlaništva v Berlinu Emmanuel Nahshon je Grassovo pesem označil kot še enega v vrsti antisemitskih predsodkov in dejal, da je pač "del evropske tradicije, da se Judom v času pred praznovanjem velike noči očita ritualen umor". Izrael je edina država, o pravici do obstoja katere se lahko javno dvomi, je še opozoril.