Arhitekta, ki sta imela hišo v lasti od leta 1998, sta jo po vsakih poplavah vztrajno obnavljala, a se sčasoma sprijaznila s tem, da je narava pač močnejša. Foto:
Arhitekta, ki sta imela hišo v lasti od leta 1998, sta jo po vsakih poplavah vztrajno obnavljala, a se sčasoma sprijaznila s tem, da je narava pač močnejša. Foto:
"Arhitektura je življenje ali pa vsaj življenje, ki je privzelo obliko in zato najzvestejša dokumentacija življenja, kakršno je bilo včeraj, kakršno je danes in kakršno bo kadar koli." - Frank Lloyd Wright

Hišo Bachmana Wilsona v vasi Milstone je odkupil Muzej ameriške umetnosti Crystal Bridges; postavil jo bo v bližino osrednje muzejske stavbe in jo za javnost odprl nekje na začetku naslednjega leta.


"Počaščeni smo, da bomo lahko ohranili ta pomemben primerek ameriške arhitekture, saj delo Franka Lloyda Wrighta uteleša tudi naša lastna prizadevanja v slavljenju umetnosti in narave,"
je dejal direktor muzeja Rod Bigelow.

Selitev je bila pogoj pri prodaji
Koliko so za 190 kvadratnih metrov veliko hišo plačali, v muzeju niso razkrili. Lastnika, arhitekta Lawrence in Sharon Tarantino, ki sta jo vrsto let obnavljala in popravljala škodo prejšnjih poplav, sta jo na prodaj ponudila za 1,5 milijona dolarjev (1,09 milijona evrov), a s pogojem, da bo novi lastnik hišo preselil na "novo lokacijo, ki bo posnemala intimno vez z naravo, ki jo je hiša imela prvotno".

Iz zlatega obdobja
Wright, ki je umrl leta 1959, je naročilo za hišo dobil v času, ko je načrtoval eno svojih najbolj prepoznavnih arhitektur, Guggenheimov muzej v New Yorku; zaželel si jo je odvetnik Abraham Wilson. Na pismo, v katerem je slavnega arhitekta prosil za njegove usluge, je Lloyd Wright odgovoril: "Najbrž sem še vedno tu zato, da poskusim oblikovati slike za take, kot ste vi."

Frank Lloyd Wright je za projekte, kakršen je bil ta, celo skoval novo besedo: usonian, kar naj bi pomenilo hišo, ki ponuja arhitekturno kakovost in stabilnost za ljudi z zmernim prihodkom; The Bachman Wilson House je ena najbolj izčiščenih arhitektur tega obdobja: odlikujeta jo preprostost in zaokroženost, obenem pa ni obremenjena s teoretično "programskostjo".