Eksplozija je popolnoma uničila celo (notranji del templja), zaradi česar se je zrušila tudi večina zunanjih stebrov. Foto:
Eksplozija je popolnoma uničila celo (notranji del templja), zaradi česar se je zrušila tudi večina zunanjih stebrov. Foto:
Balšamov tempelj, Palmira
Baalov tempelj pred uničenjem. Foto: Reuters
Balšaminov tempelj, Palmira
Stanje po eksploziji.
Balšamov tempelj, Palmira
Datacijo izgradnje templja postavljajo v leto 17 našega štetja. Foto: Reuters

Na družbenih omrežjih so objavili pet fotografij, na katerih je videti prinašanje eksploziva v notranjost templja in njegovo namestitev, močno eksplozijo, na zadnji pa kup kamenja in trojico korintskih stebrov z arhitravom, ki so prestali uničenje. Direktor za antične umetnine Mamun Abdul Karim je za Reuters povedal, da podobe na fotografijah ustrezajo opisom, ki so jih o nedeljski eksploziji podali očividci.


"Ohranil se je več kot 1.800 let. Bil je čudovita turistična znamenitost,"
je o uničenem spomeniku iz časa ekspanzije rimskega imperija dejal Abdul Karim. Spomnil je na nedavno usmrtitev dolgoletnega vodilnega arheologa na območju Palmire Haleda Al Asada in opozoril, da želi Islamska država uničiti kulturo in gospodarstvo Palmire.
Velika izguba za celotno človeštvo
Na Unescu so tempelj skupaj s preostalimi spomeniki starodavne Palmire opisali kot simbol sirske kulturne raznolikosti, ki jo želi Islamska država izbrisati s površja. Irina Bokova, generalna direktorica organizacije, ki je Palmiro na svoj seznam dodala leta 1980, je uničenje Baalovega templja označila za veliko izgubo sirskega ljudstva in celotnega človeštva, IS-jev "izbris" kultur iz okupiranih dežel pa za vojni zločin. Tudi strokovna javnost je dejanje skrajnežev ostro obsodila in uničenje starodavnih spomenikov sirskega mesta označila za kulturocid.

Po besedah Mamuna Abdula Karima so tempelj razstrelili v nedeljo, po navedbah nevladne organizacije Observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji pa bi lahko eksploziv okoli spomenika namestili že pred mesecem dni.
Vodilno božanstvo predislamske Palmire
Baalov tempelj naj bi postavili leta 17, približno 500 metrov od znamenitega amfiteatra, kjer je IS po majskem zavzetju mesta usmrtil več kot 20 zajetih sirskih vojakov. Posvečen je bil sirskemu in feničanskemu bogu neba in neviht Baalu, imenovanemu tudi Baal Šamin. Občasno so ga enačili z grškim Zevsom, v predislamski Palmiri pa so ga ob Belu častili kot vodilno nebesno božanstvo. "Vedno sem se bal, da je Baalov tempelj obsojen na uničenje," besede britanskega zgodovinarja in pisatelja Toma Hollanda povzema The Independent. "Povezan z boginjo Alat je bil edino božanstvo, ki ga omenjata tako Herodot kot Koran, ki ga tudi obsoja."