Umetnine so na ogled v muzeju Revoltella. Foto: RTV SLO
Umetnine so na ogled v muzeju Revoltella. Foto: RTV SLO
V besedilu so umetniška dela označena kot last italijanske države. Foto: RTV SLO
Dela so pred kratkim restavrirali. Foto: RTV SLO

Umetnine so trenutno na ogled na razstavi v muzeju Revoltella v Trstu, ki jo je sofinancirala tudi italijanska vlada. Italija je za postavitev v Trstu namenila 120.000 evrov, v spremnem dokumentu, ki ureja financiranje razstave, pa so dvakrat zapored zapisali, da gre za umetnine v državni lasti.

Kako do odtujenih umetnin?
Proti tej opredelitvi se je pritožil tudi tržaški odvetnik Peter Močnik in jo označil za neresnično. Ker so bile umetnine pred odtujitvijo po cerkvah, cerkev pa je privatna ustanova, po besedah Močnika sledi, da umetnine ne morejo biti javna last. Odvetnik še ocenjuje, da bi umetnine cerkev lahko zahtevala nazaj, do dogovora lahko pride med vladama obeh držav ali pa s tožbo na sodišču.

V koprski škofiji dokumenta niso poznali, njihov predstavnik pa je dejal, da si bodo še naprej s stroko in slovensko državo prizadevali za rešitev umetnin.

Komisija in delovna skupina
Z vprašanjem odtujenih umetnin se sicer ukvarja tudi mešana komisija pri slovenskem zunanjem ministrstvu, marca letos pa je slovenska vlada ustanovila tudi medresorsko delovno skupino, ki naj bi nadaljevala prizadevanja za vrnitev umetnin. Gre za umetnine, ki jih je Italija v letih 1940 in 1941 odpeljala iz cerkva in muzejev v Kopru in Piranu, pred kratkim pa so jih tudi restavrirali.