Ena izmed slik, ki so jih po nedeljskem ropu našli policisti, je delo Ribiške ladje južnoafriške slikarke Irme Stern. Foto:
Ena izmed slik, ki so jih po nedeljskem ropu našli policisti, je delo Ribiške ladje južnoafriške slikarke Irme Stern. Foto:

Policija je dobila namig, da se dva milijona dolarjev vredne umetnine skrivajo v obalnem mestu Port Elizabeth, kjer so jih tudi našli. Med njimi je tudi slika priznane slikarke Irme Stern. Policija je po poročanju BBC-ja sporočila, da še niso nikogar aretirali.

Kupili vstopnice, potem pa potegnili pištole
Še vedno pa policija išče sliko tamkajšnjega umetnika Gerarda Sekota, poleg dela Irme Stern pa se v muzej vračajo še slike Maggie Laubser, JH Pierneefa in Huga Nauda. "Slike morajo še preveriti, a na prvi pogled kaže, da gre za ista dela, ki so jih ukradli v Pretorii," je povedala predstavnica policije Brig Marinda Mills in dodala, da je slike na manjšem pokopališču za cerkvijo policijska enota našla s pomočjo psov. Forenziki še vedno preiskujejo območje, kjer so slike našli.

Roparji so v nedeljo kupili vstopnico za muzej, potem pa z orožjem zagrozili uslužbencem in pobegnili s slikami. Za seboj so pustili eno izmed slik Sternove, ker je niso mogli spraviti v avtomobil, s katerim so pobegnili s prizorišča zločina. Od ropa je muzej v Pretorii zaprt, saj iščejo načine, kako izboljšati varnost. Nadzorne kamere so po besedah predstavnika mesta Pretoria Pietera de Neckerja nehale snemati že v četrtek, kar je rop seveda olajšalo.