Priznanje, ki vključuje produkcijsko sodelovanje s Cankarjevim domom pri ustvarjanju naslednje predstave, je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor s predstavo Jaz ali kdo drug pod mentorstvom Tima Grabnarja. Foto: Transgeneracije
Priznanje, ki vključuje produkcijsko sodelovanje s Cankarjevim domom pri ustvarjanju naslednje predstave, je prejela Gledališka šola Prve gimnazije Maribor s predstavo Jaz ali kdo drug pod mentorstvom Tima Grabnarja. Foto: Transgeneracije
false
Vsako leto se v Cankarjevem domu na Festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije predstavijo srednješolci iz vse Slovenije z likovnimi, fotografskimi, plesnimi in gledališkimi deli. Dijaki ustvarjajo pod vodstvom mentorjev, ki jim pomagajo, da usmerjajo mlade in jim omogočajo, da v svojih delih raziskujejo in podajajo svoje razmišljanje ter dela predstavijo kritični javnosti. Foto: Nada Žgank

Med 13. in 17. aprilom je bil na ogled izbor likovnih, fotografskih, gledaliških, plesnih, večmedijskih in literarnih del, prispelih na natečaj. Po besedah selektorjev Gašperja Demšarja, Mateja Bogataja in Mete Lavrič so dijaki letos prijavili manj del kot doslej, vendar so bila ta bolj kakovostna.

Za najboljšo risbo je bila nagrajena Rudi Krže Volčič z Gimnazije Koper (mentorica Lili Bojanič), ki je z izdelanim lastnim pogledom obdelala motiv nemškega fotografa Maria Gertha ter z risbo spodbudila razmišljanje o pomanjkanju afriškega vsakdana in njihovem iskanju boljšega življenja v zahodnem svetu (Afrika).

Neža Skuk iz Gimnazije Ravne na Koškem (mentorica Sonja Buhvald) je žirijo prepričala s fotografijo Introspekcija, podobo ženske ob oknu, klasično fotografijo s preprostim motivom, ki pa deluje vsebinsko močno tako v iskanju in opazovanju lastnih čustev in misli v ustreznem ambientu kot v odsotnosti računalniške obdelave.

Najboljši video, DNK molekula, je predstavil Metod Kulčar z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pod mentorstvom Tanje Trajberič Lopert in Sonje Lebedinec.

Na področju plesa je žirija podelila tri nagrade. Priznanje za izvedbo plesne miniature je prejel Žigan Krajnčan, ki je prepričal s širokim gibalnim diapazonom, suvereno improvizacijo in izdelano odrsko prezenco. Miniaturo Želim si zmagati je ustvaril pod mentorstvom Gregorja Luštka.

Plesno miniaturo Vse je v meni Filipa Štepca, ki je nastala pod mentorstvom Saše Lončar, pa odlikuje prepričljiv koncept, s humorjem in distanco, a dosledno in precizno izpeljana izvirna ideja. Priznanje za organizacijsko in produkcijsko izvedbo je prejela predstava Ko odrastem, bom ... Gimnazije Bežigrad, ki predstavlja delo z živahno skupinsko dinamiko in kolektivnim duhom.

Žirija za področje gledališča v sestavi Petra Pogorevc in Matej Bogataj si je ogledala sedem predstav in priznanje za najboljšo podelila Gledališki šoli Prve gimnazije Maribor, ki si je tako prislužila produkcijsko sodelovanje s Cankarjevim domom pri ustvarjanju naslednje predstave. Ustvarjalci so pod mentorstvom Tima Grabnarja izrazito sodobno temo na podlagi besedila Maje Pelević Jaz ali kdo drug predstavili z vso potrebno koreografsko in režijsko domiselnostjo, z občutkom za vse odtenke dramske predloge, domišljenim oblikovanjem prostora in požrtvovalno kolektivno igro.

Mentorsko priznanje so prejeli Mojca Dimec, Barbara Krajnc Avdić in Jure Novak za uprizoritev Mati mati Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana. Dijaki so naredili lepljenko Brechtovega komada Mati Korajža in njeni otroci in teksta Mati Mileta Klopčiča ter z zborovskimi formacijami dinamično sledili osnovnim smernicam potujevalnega gledališča.

Žiranta sta izpostavila še predstavo Tretje Kreatorija DIC in mentorice Gee Erjavec ter predstavo Kaj iščete, ki so jo člani Teater Curriculum Vitae Gimnazije Šentvid ustvarili pod vodstvom Jane Ratkai.