Festivalski program vključuje razstave v praktično vseh ptujskih in okoliških galerijah ter razstaviščih, mednarodna ekipa umetnikov pa bo ustvarjala tudi v ptujskih ateljejih. Foto: Art  Stays
Festivalski program vključuje razstave v praktično vseh ptujskih in okoliških galerijah ter razstaviščih, mednarodna ekipa umetnikov pa bo ustvarjala tudi v ptujskih ateljejih. Foto: Art Stays
Ptuj
Ptujski festival Art Stays v devetdnevnem dogajanju prinaša več kot 30 prireditev na različnih prizoriščih v mestu in bližnji okolici. Foto: BoBo

Festivalski program vključuje razstave v praktično vseh ptujskih in okoliških galerijah ter razstaviščih, mednarodna ekipa umetnikov pa bo ustvarjala tudi v ptujskih ateljejih. Letos gostijo več kot sto ustvarjalcev iz vsaj 20 držav.

Glavni oder bo spet na Slovenskem trgu, kjer bodo vsak dan pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi, performansi in koncerti. Mestni trg bo gostil razstavo najmanjših fotografij na svetu Blink Circus, ulice bodo v večernih urah popestrili glasbeniki z odri na kolesih, manjkala ne bodo niti majhna kulinarična in enološka čudesa ter jutranje likovne delavnice za otroke in najstnike.

Mnoge razstave, tudi z zvenečimi imeni
Letošnja osrednja razstava, ki bo na ogled v Miheličevi galeriji, prinaša sodobni kabinet čudes, mednarodni zbir nenavadnih in eksotičnih umetniških del. Med razstavljenimi umetninami bodo dela udeleženca beneškega bienala iz leta 2011 Fernanda Pratsa, finalistke Turnerjeve nagrade Hannah Collins, ki se ponaša z razstavami v Centru Pompidou in Tate Modern, ter Ann in Patricka Poirierja, sicer udeležencev Beneškega bienala v 80. letih minulega stoletja.

Razstava sodobnih čudes italijanskega kustosa Claudija Compostija Relikvija v Galeriji FO.VI v Strnišču, bo gostila imena, kot so Eva Gerd, Karin Andersen, Roberto Kusterle, Michelangelo Galliani, Beatrice Pasquali, Alessandro Brighetti in Isoya Hirofumi.

V križnem hodniku Dominikanskega samostana in na dvorišču Ptujskega gradu bo postavljena kiparska razstava Wundersculptor z deli velikih umetnikov, kot so Tobia Rava, Alice Zanin, Monika Grycko, Leo Ferdinando Demetza, Džeko Hodžić, Mario Ciaramella in Tanja Špenko.

V Galeriji Magistrat v Mestni hiši pa si bo mogoče ogledati razstavo Wunderherbarium s fotografijami in slikami naravnih čudes, avtorjev Isabelle Menin, Alessandre Guolla in Aqua Aure.

Še glasba, video in dnevniški zapiski
Glasbeni del programa bo med drugim gostil Transversal project - glasbeno potovanje okrog sveta s priznano operno pevko gledališča La Fenice Paolo Rossi in glasbenico Eriko Vicari, ameriško pevko in umetnico Nadio Buyse s spektaklom Die Unterwelt in poseben program Wunderkammerclassics, kjer se bodo obiskovalci predali renesančnim zvokom skladatelja Jakoba Petelina Gallusa.

Videoprogram bo dopolnil mednarodni videoprojekt Translation(s) II pod vodstvom Zorana Poposkega. Celotni program pa zaokrožuje dnevnik oziroma katalog s kratkimi zgodbami večkrat nagrajene pisateljice Nataše Kramberger.

Celotni program festivala Art Stays si lahko ogledate tukaj.

V umetniški rezidenci letos med drugim gostijo belgijskega umetnika Hansa Beckersa, ki bo pripravljal performans, ki bo odprl festivalsko dogajanje. Spremljevalni program pa vključuje Art Stays kino v Mestnem kinu, ki je letos posvečen umetniškemu tandemu Fischli & Weis in nedavno preminulemu oskarjevcu H. R. Gigerju.

Festivalsko dogajanje bo potekalo od 10. do 18. julija, razstave po ptujskih in okoliških galerijah pa bodo na ogled do začetka septembra.