Prizor iz Bolesa avtorice Špele Čadež, ki je zanj prejela številne nagrade. Foto: Društvo slovenskega animiranega filma
Prizor iz Bolesa avtorice Špele Čadež, ki je zanj prejela številne nagrade. Foto: Društvo slovenskega animiranega filma
Jutro, jezero in večer v Annecyju režiserja Črta Škodlarja. Foto: Društvo slovenskega animiranega filma

V Društvu slovenskega animiranega filma, ki pripravlja festival, so več kot 60 filmov, nastalih v zadnjih osmih letih, razvrstili v dva programa profesionalnih animiranih filmov, program študentskih in dijaških animacij, panoramo, dva programa za zaključene šolske skupine ter družinski program. Revijo bo spremljalo tudi pestro obstransko dogajanje, na katerem bo sodelovalo okoli 60 gostov.

"Revija slovenskega animiranega filma prinaša pregled produkcije slovenskega animiranega filma v zadnjih letih. Na dogodku bomo v različnih kategorijah prikazali kar 67 animiranih filmov, vse od profesionalnega avtorskega animiranega filma za odrasle do otroških filmov, produkcije študentov, dijakov in drugih," je na novinarski konferenci dejal Matija Šturm, predsednik Društva slovenskega animiranega filma.

Nagrada za življenjsko delo Črtu Škodlarju
Drevi, ko se v Art kinu Odeon začenja festival, bodo Črtu Škodlarju za njegov pionirski in avantgardni pristop k tovrstnemu filmu podelili nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma. Na ogled bo tudi njegova retrospektiva filmov.

Špela Čadež, priznana ustvarjalka animiranih filmov, je dvodnevni dogodek toplo pozdravila, saj se po njenem mnenju s tem odpirajo nove priložnosti za predstavitev slovenskih animiranih filmov. "Do zdaj so bile pri nas takšne priložnosti le v okviru Animateke in Festivala slovenskega filma ter manjših, lokalnih festivalov. Opažam, da pri nas manjka distributerjev, ki bi si upali delovati tudi na področju kratkega animiranega filma. Avtorji animiranih filmov smo, tako za zdaj kaže, po večini prepuščeni lastni iznajdljivosti."

Pester spremljevalni program s tujimi gosti
V spremljevalnem delu bodo predstavili nekaj hrvaških in domačih filmskih produkcij, v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji bodo pretresali možnosti za animatorje in producente v okviru omenjenega evropskega programa, na okrogli mizi pa bo govor o trenutnem stanju in prihodnosti slovenskega animiranega filma. Pripravili bodo tudi pogovore z avtorji in pedagoške pogovore ob šolskih projekcijah ter delavnico animiranega filma pod mentorstvom uveljavljenih ustvarjalcev.

Poleg tega bo Izola skoraj sočasno s festivalom gostila tudi srečanje slovenske mreže artkinov, na katerem bo govor o možnostih predvajanja umetniških filmov po državi.