11 x 2,5 centimetra velik košček krhkega papirusa z dvema vrsticama obledelega zapisa v starodavni hebrejščini. Šlo naj bi za del dokumenta, ki je navajal plačilo davkov ali prenos blaga v jeruzalemsko skladišče.
11 x 2,5 centimetra velik košček krhkega papirusa z dvema vrsticama obledelega zapisa v starodavni hebrejščini. Šlo naj bi za del dokumenta, ki je navajal plačilo davkov ali prenos blaga v jeruzalemsko skladišče. "Odkritje papirusa, na katerem je napisano ime naše prestolnice, je naslednji otipljiv dokaz, da je Jeruzalem bil in bo ostal večna prestolnica Judov," pravi izraelska kulturna ministrica Miri Regev. Foto: Reuters
false
Digitaliziran zapis na papirusu z besedo Jeruzalem v starodavni hebrejščini. Foto: Reuters
false
10. oktobra letos se je na desetine tisočev Izraelcev zbralo ob molitvi za odpuščanje. Na podlagi palestinske iniciative je Unesco odločil in zanikal judovsko povezavo do Tempeljskega griča na Zahodnem zidu. 24 držav je resolucijo podprlo, šest jih je glasovalo proti, 26 članov pa se je glasovanja vzdržalo. Foto: EPA


Odkritje je izraelska vlada prepoznala kot dokaz za judovsko povezavo s svetim mestom. Gre za 11 x 2,5 centimetra velik košček krhkega papirusa, iz dveh vrstic starodavnega in že obledelega napisa v hebrejščini pa so strokovnjaki razbrali, da je šlo za dokument, ki je natančno navajal plačilo davkov ali prenos blaga v jeruzalemsko skladišče. Izraelska vladna služba za antične umetnine papirus datira v 7. stoletje pr. n. št., odkrili pa so ga med uplenjenimi antičnimi umetninami tatov, ki so začeli množično izkoriščati politično nestabilnost ozemlja.

2.700 let star dokument z zapisom "Jeruzalem" v hebrejščini
Za izraelsko vlado je papirus kot najzgodnejši vir (poleg biblijskega), ki omenja Jeruzalem v hebrejski pisavi, dokaz, ki naj bi ovrgel mnenje Unesca. Arabski člani Unesca in njihovi podporniki pogosto obsojajo Izrael, zato organizacijo številni Izraelci dojemajo kot sovražno.

"Hey Unesco, našli smo antični papirus iz 1. Templja izpred 2.700 let. Nosi najstarejši poznano omembo Jeruzalema v hebrejščini," je na Twitterju zapisal Ofir Gendelman, predstavnik za javnost izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Emmanuel Nahshon, predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva, pa je glasovanje Unescovega komiteja za svetovno dediščino v Parizu imenoval "neumnost".

Obsodili novo resolucijo Unesca
Najdbo so predstavili na tiskovni konferenci v Jeruzalemu nedolgo zatem, ko je Unesco v Parizu sprejel resolucijo, ki po besedah Izraela zanika judovsko vez z antičnim mestom. Kot so poročale palestinske oblasti, ki so tudi podale iniciativo za Unescovo odločbo, so z resolucijo Tempeljski grič v starem delu Jeruzalema, eno najpomembnejših religioznih prizorišč, ki ga Judje častijo kot Temple Mount, muslimani pa kot Haram al Sharif (Nobel Sanctuary), prepoznali kot sveto prizorišče muslimanov. Podobno brco so Izraelci od Unesca dobili pred le dvema tednoma, ko je Unesco prenovil resolucijo o obtožbi Izraelcev zaradi omejitve dostopa muslimanov do prizorišča, ki so ga izraelske sile zasedle leta 1967.

"Odkritje papirusa, na katerem je napisano ime naše prestolnice, je naslednji otipljiv dokaz, da je Jeruzalem bil in bo ostal večna prestolnica Judov," pravi izraelska kulturna ministrica Miri Regev.

Na predstavitev papirusa se je odzval tudi Saeb Erekat, sekretar Palestinske liberalne organizacije. Izrael je obtožil nameščene kampanje z arheološkimi dokazi, ki naj bi upravičile njihove zahteve, in "preobračanja dejstev" v poskusu zacementiranja njihovih zahtev po popolni prilastitvi svetega mesta.