Drugo
Pestnjaki
Arheologi so na najdišču izkopali tudi na stotine pestnjakov, torej orodja, ki je oblikovano tako, da se prilega pesti, od koder tudi njegovo ime. Foto: Youtube
Jaljulija
Na tem območju je bila načrtovana gradnja, kar pa je zahtevalo predhodno arheološko odobritev, so med drugim sporočili z izraelske agencije za starine (IAA). Foto: Youtube
Ran Barkai
"Težko je verjeti, da je ta starodavna krajina med Jaljulijo in avtocesto 6, ki je stara približno pol milijona let in je bila zgolj pet metrov pod površjem, tako neverjetno dobro ohranjena," je dejal Ran Barkai, ki je sodeloval pri izkopavanjih. Foto: Youtube
Jaljulija
Izkopavanja so začeli zaradi gradbenih načrtov na območju, stisnjenem med avtocesto in poseljeno območje kraja Jaljulija, ki ima okoli 10.000 prebivalcev. Foto: Youtube

Dodaj v

Izraelski arheologi odkrili pol milijona let staro najdišče, ležeče tik ob glavni avtocesti

Morda sezonski "raj" homo erectusa
8. januar 2018 ob 21:17
Tel Aviv - MMC RTV SLO

Izraelski arheologi so sporočili, da so odkrili redke ostanke naselbine, ki so stari približno pol milijona let, najdišče pa leži tik ob sodobni in zelo prometni avtocesti ter je bilo le nekaj metrov pod zemljo.

Arheologi predvidevajo, da je bilo najdišče ob kraju Jaljulija, ki ima okoli 10.000 prebivalcev in leži severovzhodno od Tel Aviva, nekoč neke vrste "raj" za prazgodovinske lovce in nabiralce, saj naj bi bili prisotni tako reka, ki je tekla od vzhoda proti zahodu, kot tudi rastlinje in izobilje živali.

Tudi izobilje kremenovih pestnjakov
Odkrili so tudi na stotine pestnjakov različnih oblik in velikosti, v večini izdelane iz kremena, tega pa naj bi na to lokacijo naplavila reka, ki je tekla skozi to krajino. Gre za orodje - nekakšne sekirice brez ročajev -, ki je bilo oblikovano tako, da se je prilegalo pesti, v večini pa so ga uporabljali za boj in lov. Pestnjake so izdelovali s klesanjem enega kamna z drugim, poleg kremena so izdelani tudi iz lesa ali kosti.

Na najdišče so naleteli med izkopavanji, ki so jih začeli že lani, tik ob avtocesti, eni najpomembnejših v Izraelu, so sporočili z izraelske agencije za starine (Israel Antiquities Authority - IAA).


Starodavno najdišče skoraj tik pred nosom
"Težko je verjeti, da je ta starodavna krajina med Jaljulijo in avtocesto 6, ki je stara približno pol milijona let in je bila zgolj pet metrov pod površjem, tako neverjetno dobro ohranjena," je v izjavi za javnost dejal Ran Barkai, predstojnik oddelka za arheologijo na univerzi v Tel Avivu, ki je sodeloval pri izkopavanjih.

Tamkajšnja izkopavanja so začeli zaradi gradbenih načrtov na območju, stisnjenem med avtocesto in poseljeno območje kraja Jaljulija, kar pa je zahtevalo predhodno arheološko odobritev, so še sporočili z agencije za starine.

Poletna ali zimska rezidenca?
Dodal je, da "je bilo tukaj za ljudi kot v raju, zato so se sem vračali znova in znova". Živali pa naj bi sem hodile prav zaradi reke, v kateri so se napajale. Najdišče povezujejo s homo erectusom, neposrednim prednikom današnjega človeka. Po mnenju agencije so se prazgodovinski ljudje morda na to območje vračali kot del sezonskega cikla.

Sčasoma pride tudi napredek
To nekdanjo naselbino so skozi tisoče in tisoče let prekrivale plasti zemlje in v profilu usedlin so dobro vidne različno stare usedline. In prav glede na te raznolike plasti arheologi sklepajo, da se je homo erectus sem vračal skozi čas, iz raznolikosti plasti pa sklepajo tudi na določen napredek, ki je prihajal skozi čas.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
boroč
# 08.01.2018 ob 23:10
sir.Oliver
kakšne neumnosti
--------------------------------------
Kmalu se ti bodo pridružili komentatorji, ki so komentirali najdbo glinenega pečata, in ne boš več osamljen. Skratka, zarota izvoljenega ljudstva, pravljice, fatamorgana.
Resnega arheologa bi članek gotovo zanimal in ne bi takoj bleknil neumnosti.
oknab
# 09.01.2018 ob 10:42
Pol milijona let?Kako?Ali ni po njihovi eni in edini knjigi in resnici zemlja stara caa. 6000 let?
RenatoP
# 09.01.2018 ob 07:40
Prvotni palestinci ? :) al bojo najdl eno sekirco s hebrejsko crko..
trilko
# 09.01.2018 ob 13:23
starodavna krajina med Jaljulijo in avtocesto 6, ki je stara približno pol milijona let

Hudo! Najstarejša avtocesta... v vesolju! :)
TinkiPinki
# 09.01.2018 ob 10:22
Vsekakor zanimivo branje.
boroč
# 09.01.2018 ob 18:11
trilko

starodavna krajina med Jaljulijo in avtocesto 6, ki je stara približno pol milijona let

Hudo! Najstarejša avtocesta... v vesolju! :)
------------------------------------------------------------------------
Na testu iz logike ali razumevanja tekstov bi gladko pogrnil, razen če se norčuješ. Kar je bolj verjetno, saj gotovo veš, da se to nanaša na starodavno krajino. Mislim, da je članek malo nerodno napisan. To sicer ne daje razloga, da se nekateri bedasto norčujejo. Pri tem mislim na Celta.
Sklonjen
# 08.01.2018 ob 23:10
So odkrili, da njihova domovina v resnici sega vse do Egipta??
Celt
# 09.01.2018 ob 14:28
Seveda, kaj niste vedeli vse kar je najstarejšega je v Izraelu. Od boga izvoljen narod pa to...
Ramus
# 08.01.2018 ob 23:34
"Težko je verjeti, da je ta starodavna krajina med Jaljulijo in avtocesto 6, ki je stara približno pol milijona let in je bila zgolj pet metrov pod površjem, tako neverjetno dobro ohranjena,"

To bo zato, ker ste se debelo zmotili glede starosti,... dobro je ohranjena in zgolj pet metrov pod površjem zato, ker ni stara pol milijona let,....
sir.Oliver
# 08.01.2018 ob 22:29
kakšne neumnosti
Kazalo