Šušnikova slika, razstavljena v mestni galeriji Nova Gorica. Foto: www.mgng.net
Šušnikova slika, razstavljena v mestni galeriji Nova Gorica. Foto: www.mgng.net
Silvester Plotajs Sicoe: 300.000 mačk.
300.000 mačk, olje na platnu Silvestra Plotajsa Sicoa. Foto: MMC RTV SLO

Poleg nagrade bodo podelili še Jakopičeva priznanja, ki so letošnja novost. Prejela ju bosta umetnica vizualne umetnosti Marija Mojca Pungerčar in akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe.

Kot so v utemeljitvi med drugim zapisali v Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov, bo Šušnik bo nagrajen za prispevek in vnašanje novosti na likovno področje slovenske likovne umetnosti.

Nagrajenec sodi med vodilne predstavnike srednje generacije domačih likovnih umetnikov. V slovenskem prostoru je navzoč že od začetka 70. let. Je izrazit slikarski teoretik. Sam pravi, da ga navdihujejo teoretska besedila in modernistične umetnine.

Nagrado Prešernovega sklada že dobil
Šušnik, rojen leta 1948 v Ljubljani, je leta 1976 diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je opravil še slikarsko specialko. Leta 1997 se je kot Fulbrightov štipendist izpopolnjeval v New Yorku.

Njegova dela so uvrščena v reprezentančne izbore sodobne slovenske likovne ustvarjalnosti. Leta 1996 je imel obsežno pregledno razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani. Prejel je več nagrad, med njimi Župančičevo nagrado mesta Ljubljana in nagrado Prešernovega sklada.

Nagrado podeljujejo od leta 1969
Nagrado Riharda Jakopiča podeljujejo ZDSLU, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Slovensko društvo likovnih kritikov in Moderna galerija. Nagrado od leta 1969 podeljujejo za življenjsko delo ali za pomemben prispevek na področju likovne umetnosti v zadnjih petih letih. Lani je nagrado prejel slikar Zmago Lenardič. Odbor za podelitev nagrade in priznanj so letos sestavljali Monika Ivančič Fajfar (predsednica), Bojana Piškur, Žiga Kariž in Črtomir Frelih.