Dobitnica Stirlingove nagrade, najvišjega priznanja v arhitekturi Kraljevega inštituta britanskih arhitektov, arhitektka z iraškimi koreninami, Zaha Hadid, ima rada prepoznavno zaobljene oblike. Foto: Zaha Hadid Architects
Dobitnica Stirlingove nagrade, najvišjega priznanja v arhitekturi Kraljevega inštituta britanskih arhitektov, arhitektka z iraškimi koreninami, Zaha Hadid, ima rada prepoznavno zaobljene oblike. Foto: Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid je na Kitajskem tako popularna, da na jugu države rastejo skoraj identične, "piratske" kopije njenih stavb. Foto: Zaha Hadid Architects
Če kompleks Soho Galaxy dobi Lubetkinovo nagrado, bo to že drugo leto zapored, da bo priznanje šlo na Kitajsko: lani je zmagal Mednarodni finančni center v Guangdžovu. Foto: Zaha Hadid Architects

Galaxy Soho, slikovit, 330 tisoč kvadratnih metrov velik pisarniško-razvedrilni kompleks v srcu Pekinga, je tipična stavba Zahe Hadid: skupina štirih stolpov, ki spominjajo na ukrivljena jadra, je narejena iz kamna in prepredena z valovitimi plahtami aluminija; iz zraka dajejo vtis, kot da plavajo prek zemeljskega površja. Društvo RIBA se je stavbi poklonilo z besedami, da gre "za konstrukcijo, ki odseva notranji svet kontinuirano odprtih prostorov" ter ji namenilo svojo mednarodno nagrado.

Obenem je Galaxy Soho - prvi nakupovalni center, kar jih je Hadidova kdaj oblikovala - med finalisti za nagrado RIBA Lubetkin, ki jo bodo septembra podelili najlepši stavbi, ki je zrasla zunaj meja Evrope.

"Ogromna urbanistična škoda"
No, center za varovanje kulturne dediščine v Pekingu je imel o vsem skupaj svoje mnenje: po lastnih besedah so "šokirani", da je Velika Britanija Hadidovo za njen kompleks nagradila. "Projekt Galaxy Soho je prekršil celo vrsto zakonov in pravil v povezavi z ohranjanjem kulturne dediščine," so zapisali v odprtem pismu, ki ga je objavil Building Design. "Ogromno škode je naredil na področju ohranitve starega jedra Pekinga, izvirnega urbanističnega načrta ter tradicionalnih hutong uličic in dvorišč."

Celotna gradnja je "tipičen žalosten primer uničenja starega jedra Pekinga", RIBA pa samo še spodbuja gradbenike "pri uničevanju kulturne dediščine". "Številni prebivalci Pekinga smo izjemno razočarani in razžaljeni," so že zapisali v pismu.

Vladno zeleno luč je dobila
Predstavnik arhitekturnega biroja Zahe Hadid se je že odzval z izjavo za javnost: "Med celotnim procesom oblikovanja je Zaha Hadid sodelovala z Inštitutom za lokalno oblikovanje (LDI), da bi zagotovila, da je v skladu z vsemi urbanističnimi in stavbenimi vladnimi regulacijami."

Zračnost sredi natrpane metropole
Sicer si je arhitektka kompleks zamislila kot izraz pekinške kulturne dediščine; štirje kupolasti stolpi "imajo organsko, zaobljeno obliko brez vogalov, kar je koncept, ki izvira iz tradicionalnega kitajskega dvorišča". "Lahki in zračni javni prostori so v gosto naseljenem, urbanem kontekstu resnično inovativni," jo po drugi plati hvali RIBA. "Mesta na Zahodu bi se od tega projekta lahko veliko naučila."

Kitajci imajo 62-letno Hadidovo radi predvsem zaradi futuristične, svetlikajoče se operne hiše v Guangdžovu na jugu države, ki je bila dokončana pred tremi leti. O njenem delu se učijo študentje arhitekture na kitajskih univerzah in ko je imela predavanje v Pekingu, se je nanj zgrnilo 15 tisoč poslušalcev.