Svinčene knjige, ki naj bi jih našli v Jordaniji, imajo od 5 do 15 strani v velikosti kreditne kartice. Foto: David Elkington
Svinčene knjige, ki naj bi jih našli v Jordaniji, imajo od 5 do 15 strani v velikosti kreditne kartice. Foto: David Elkington
Del besedila, ki je zapisano v šifrirani starodavni hebrejščini, naj bi kazal na povezavo z Biblijo in zgodnjim krščanstvom. Foto: David Elkington

Vsaka izmed knjig, ki naj bi v jordanski jami "preživele" dve tisočletji, ima po poročanju BBC-ja med pet in petnajst svinčenih strani, ki bi lahko spremenile razumevanje Kristusovega križanja in vstajenja ter začetke krščanstva. Poplava je v jami razkrila dve niši, v katerih je po trditvah jordanske vlade jordanski beduin našel starodavne knjige, ki pa jih je pozneje neki drugi beduin pretihotapil v Izrael. Izraelski beduin, ki naj bi knjige tihotapil, je te obtožbe zanikal in trdi, da so last njegove družine že sto let.

Ali okrasje namiguje na Jezusa?
Direktor jordanskega oddelka za antikvitete Ziad Al Saad pravi, da bi knjige lahko ustvarili Jezusovi privrženci v desetletjih po njegovem križanju: "Mogoče bo pozneje prišlo do drugačnih interpretacij in preverjanja pristnosti materiala, toda prve informacije so zelo spodbudne. Zdi se, da gre za zelo pomembno odkritje, morda celo najpomembnejše odkritje v zgodovini arheologije. "

Kakšni so prvi dokazi, po katerih sklepajo, da gre za zgodnjekrščanske zapise, kar bodo lahko potrdili šele znanstveniki z natančnejšimi raziskavami? Raziskovalec na področju starodavne religiozne arheologije David Elkington, vodja britanske ekipe, ki želi svinčene knjige varno vrniti v jordanski muzej, pravi, da bi lahko šlo za "veliko odkritje krščanske zgodovine". Po njegovem mnenju so najzgovornejši dokazi o zgodnjekrščanskih koreninah v okrasih na naslovnicah in straneh knjig, saj so na njih našli znake, ki bi lahko predstavljali Jezusa ali navzočnost Boga. "Govorijo o prihodu mesije," pravi Elkington o besedilih, ki so zapisana v stari hebrejščini, večinoma šifrirani.

Nekatera dejstva se ujemajo
Philip Davies
, profesor na študiju stare zaveze na sheffieldski univerzi, pa največji dokaz za krščanski izvor knjig vidi v zemljevidu svetega mesta Jeruzalema. "Takoj, ko sem to videl, sem osupnil. Zdelo se mi je, da gre za očitno krščansko podobo. V ospredju je križ, za njim pa nekaj, kar mora biti Jezusova grobnica, majhna stavba z odprtino za zidovi mesta," je povedal Davies, ki ga prizor spominja na krščansko križanje zunaj mestnih zidov Jeruzalema.

Drugi raziskovalci pravijo, da tudi lokacija, kjer naj bi bile knjige odkrite, ustreza zgodovinskim dejstvom, ki bi lahko potrdila, da gre za krščanski, ne zgolj judovski izvor knjig. Skupine beguncev naj bi vsaj dvakrat iz Jeruzalema pobegnile proti vzhodu na območje, kjer so bile knjige domnevno najdene. Mogoče povezave z Biblijo so našli tudi v delčku besedila, ki so ga do zdaj uspeli prevesti, saj naj bi bil prevedeni stavek enak stavku iz Rrazodetja. Za zdaj so napovedi o pristnosti še tvegane, prav tako ni nujno, da so vse knjige iz istega obdobja. Metalurgi so po testiranju svinca potrdili le, da ne gre za pred kratkim narejene knjige.