Poglavitna cilja razpisa sta končno povečanje deleža zaposlenih mladih ter znižanje stopnje brezposelnih mladih, ki se ne izobražujejo ali usposabljajo. Foto: BoBo
Poglavitna cilja razpisa sta končno povečanje deleža zaposlenih mladih ter znižanje stopnje brezposelnih mladih, ki se ne izobražujejo ali usposabljajo. Foto: BoBo

Poleg tega bo v okviru novoustanovljenega Študijskega centra organiziral tudi 14 izobraževalnih modulov za brezposelne mlade za delo na področju kulturnih dejavnosti, in sicer v Mariboru, Ljubljani ter po potrebi tudi v Novi Gorici. V petih letih naj bi tako razdelil približno 277 subvencij za delodajalce v skupni vrednosti največ 1.385.000 evrov in dodatno izobrazili najmanj 277 mladih. Razpis za subvencije za letošnje leto bo odprt do 15. 11. 2016, razpis za izobraževanja za letošnje leto pa do 7. 11. 2016. Razpisa za prihodnje leto bosta objavljena na začetku leta, so sporočili z JSKD-ja.

Za manj brezposelnih mladih
Cilji javnega razpisa za usposabljanje in pridobivanje dodatnih znanj za mlade na področju kulturnih dejavnosti za leto 2016, projekta, ki ga je podprl Evropski socialni sklad (ESS) in ki bo trajal do leta 2020, so lažje zaposlovanje mladih na področju kulture, hitrejši dostop do prve zaposlitve, pridobivanje novih izkušenj, znanj in kompetenc, ustvarjanje novih delovnih mest na področju kulturnih dejavnosti, končno povečanje deleža zaposlenih mladih ter znižanje stopnje brezposelnih mladih, ki se ne izobražujejo ali usposabljajo.

V program subvencij bodo vključeni mladi do 29. leta starosti, ki so vsaj en mesec vpisani v register brezposelnih, se ne izobražujejo ali usposabljajo v programih, financiranih iz javnih sredstev in imajo poseben interes do dela na kulturnem področju. Enako velja za vpis v brezplačne izobraževalne programe Študijskega centra JSKD-ja. Vsak izbran delodajalec bo za vsako novo zaposleno mlado osebo prejel 5.000 evrov, za kar jo bo moral zaposliti za najmanj 9 mesecev in za polni delovni čas oziroma sorazmerno manj glede na trajanje zaposlitve po določeni shemi.

Mladi, ki se bodo odločili za dodatno izobraževanje, bodo lahko izbirali med 14 brezplačnimi 120-urnimi izobraževalnimi moduli. Izbrani kandidati se bodo zavezali, da bodo program opravili v deležu 80 odstotkov vseh predpisanih ur oziroma da se bodo udeležili predavanj, seminarjev in delavnic v obsegu najmanj 96 ur. Na podlagi tega bodo prejeli certificirano potrdilo, izdano s strani JSKD-ja, ki jim bo omogočalo lažje prehajanje na trg dela.

Naložbo v vrednosti dveh milijonov evrov sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada v vrednosti 80 odstotkov in Republika Slovenija v vrednosti 20 odstotkov. Javni razpis se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Projekt se bo izvajal v vzhodni in zahodni kohezijski regiji, in sicer tako, da bo 60 odstotkov sredstev namenjenih vzhodni kohezijski regiji, 40 odstotkov sredstev pa zahodni kohezijski regiji.