New York ima trenutno 65 odstotkov prebivalcev, ki niso belopolti, kljub temu pa je več kot 90 odstotkov zaposlenih v muzejih na nacionalni ravni belopoltih. Foto: EPA
New York ima trenutno 65 odstotkov prebivalcev, ki niso belopolti, kljub temu pa je več kot 90 odstotkov zaposlenih v muzejih na nacionalni ravni belopoltih. Foto: EPA

Kot je povedal Tom Finkelpearl z mestnega oddelka za kulturo, ki je naročil raziskavo, ne obstajajo konkretni podatki o rasni, etnični ali spolni sestavi newyorških kulturnih organizacij in njihovega občinstva. Raziskava, ki jo bo opravil zunanji izvajalec, naj bi pomagala pokazati, da bi morala biti raznolikost prednostna za organizacije, ko gre za imenovanje upraviteljev ali zaposlovanje novega kadra, poroča New York Times.

Ob pravem času, vendar prepozno?
"Več kot 90 odstotkov zaposlenih v muzejih na nacionalni ravni je belopoltih," je povedal Finkelpearl. "Če živiš v mestu, kot je New York, ki ima trenutno 65 odstotkov prebivalcev, ki niso belopolti, se lahko zgodi, da se prikrajšamo za nekaj talenta, če ne bomo imeli raznolikih občinstev, vodij in kadra."

Pobuda je prišla v času, ko je bilo pomanjkanje rasne raznolikosti v kulturi zaznano v več sferah, vključno z nedavno pripombo Neila Patricka Harrisa o "belini oskarjev". Raziskava, ki naj bi jo opravila zasebna neprofitna organizacija, je druga široka kulturna pobuda župana Billa de Blasia, ki je raznolikost postavil za temelj svoje administracije. Med vodjami služb jih je tako 18 odstotkov afroameriškega, 14 odstotkov južnoameriškega in 14 odstotkov azijskega rodu, več kot polovica pa je žensk.

Ne le vprašanje pravičnosti
Še vedno pa ni jasno, kaj nameravajo mestne oblasti storiti z izsledki raziskave, za katere je Finkelpearl dejal, da jih pričakujejo že jeseni. Z redkimi izjemami je le nekaj največjih mestnih kulturnih organizacij kdaj koli imelo več kot le peščico članov vodstva, ki niso belopolti. Anne Pasternak, predsednica in umetniška vodja umetniške skupine Creative Time, je povedala, da se njihova organizacija pri zaposlovanju že drži novih načel raznolikosti. "Vse, kar počnemo v naši organizaciji, je obravnavano z vidika pravičnosti," je dejala. "Če si želite občinstvo za umetniško dogajanje v mestu - od kod bi naj to prišlo? Ne gre le za vprašanje, kaj se občuti kot dobro in pravilno. Gre za vprašanje preživetja."