Peti ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo potekal od 26. januarja do 9. februarja. Brezplačne vstopnice za obisk prireditev bodo na voljo v sredo, 23., in če ne bodo čisto pošle, tudi v četrtek, 24. januarja. Obiskovalci jih lahko prevzamejo v Festivalni dvorani Pionirskega doma, in sicer med 17. in 20. uro. Foto: SMG
Peti ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo potekal od 26. januarja do 9. februarja. Brezplačne vstopnice za obisk prireditev bodo na voljo v sredo, 23., in če ne bodo čisto pošle, tudi v četrtek, 24. januarja. Obiskovalci jih lahko prevzamejo v Festivalni dvorani Pionirskega doma, in sicer med 17. in 20. uro. Foto: SMG
Riko Debenjak
Riko Debenjak v Galeriji Instituta Jožef Stefan od 21. januarja do 14. februarja. Foto: Galerija Instituta Jožef Stefan
Drago Ivanuša & Enos Kugler: Whitman – v Klubu CD 22. januarja.
Drago Ivanuša & Enos Kugler: Whitman – v Klubu CD 22. januarja. Foto: Nejc Saje
Literarni večer z Nežo Maurer v sredo ob 18.30 v Mohorjevi dvorani v Celju.
Literarni večer z Nežo Maurer v sredo ob 18.30 v Mohorjevi dvorani v Celju. Foto: BoBo
Avgust Černigoj
Avgust Černigoj, Avtoportret, 1926 (ponatis 1981), linorez. O Černigoju in tržaškem konstruktivizmu bo v četrtek ob 18.00 v Umetnostni galeriji Maribor predaval Dragan Živadinov. Foto: UGM, foto: I. Leskošek
V predstavi Mahmud igrata Iuna Ornik in Simon Šerbinek. Ljubljanska premiera v petek ov 20.00 v Mini teatru.
V predstavi Mahmud igrata Iuna Ornik in Simon Šerbinek. Ljubljanska premiera bo v petek ob 20.00 v Mini teatru. Foto: Mini teater

Margareta in izbiralo med množico brezplačnih dogodkov Bobrov.
V Galeriji Instituta Jožef Stefan bodo v ponedeljek ob 18.00 odprli razstavo del slikarja in grafika Rika Debenjaka (1908-1987). Do 14. februarja bodo na ogled slike iz zgodnjega slikarjevega obdobja, na katerih že zaslutimo občutljivega kolorista, ki je iz impresionistične in postimpresionistične tradicije izoblikoval lasten likovni izraz. Kot piše Tatjana Pregl Kobe, je bila Debenjaku, ki je izhajal iz barvnega realizma in tradicionalnih prvin, vsebina vedno zelo pomembna. "Umetnika izbrana motivika ni ovirala, da ne bi prek nje izrazil svojih občutij. Likovno je izrazil svoj svet, najbližji, znani, edino resnični."

V Mariboru, kjer je še svež spomin na leto prestolovanja Evropski prestolnici kulture, bodo v ponedeljek ob 21.00 v Udarniku predstavili dokumentarni film 5 rezin srca, v katerem je ekipa Življenja na dotik ujela utrip portugalskega mesta Guimaraes.


V Gledališču Glej bo v torek in sredo gostovala belgijska umetnica in režiserka Marijs Boulogne s predstavo Lekcija anatomije - forenzična pravljica iz umetniškega cikla Izkopavanja. Skupaj s soigralko Kajo Janjić v predstavi z endoskopom raziskuje telo iz pletenin sešitega otroka. Skozi proces zahaja vse globlje v vprašanja o življenju in smrti, lepoti in osvoboditvi ter iskanju božanskega v materialnem. Umetnica verjame, da je tema izgube otroka še vedno tabu. "Ta predstava je tudi za ženske, ki so izgubile otroka, saj sta na vsaki predstavi vsaj ena ali dve osebi, ki vesta, o čem govorim. Po navadi se nasmihajo vse od začetka predstave in se o tem po koncu z mano tudi pogovarjajo," pojasnjuje.

V Klubu CD bo Cankarjev torek v znamenju poezije Walta Whitmana, ki jo Drago Ivanuša in Enos Kugler obujata s pomočjo glasbe in vizualne podobe kolektiva Komposter. Ivanuša (harmonika) in Kugler (bobni) postavljata Whitmana v središče svoje glasbe, igrata se z besedami, ki jih Ivanuša reproducira s pomočjo Midi harmonike, z ritmi in za Whitmana tako značilnimi naštevanji.

V velenjskem Domu kulture se bodo v torek ob 18.00 s projekcijo kratke različice filma Toma Čonkaša Polet kreativnosti sprehodili skozi vseh 24 velenjskih EPK-zgodb in s tem uradno tudi v tem partnerskem mestu sklenili leto, ko so z Mariborom nosili naziv Evropske prestolnice kulture.


Pred bližajočim se kulturnim praznikom bodo v sredo ob 19.00 v Galeriji Kresija razstavili ilustracije Damijana Stepančiča iz pesniške zbirke Franceta Prešerna Zdravljica, ki je pred nedavnim izšla pri založbi Mladinska knjiga. Njegove ilustracije Prešernovih verzov so drzne, neobremenjene s tradicijo in osvobojene teže pomena tega besedila za Slovence.

V Celju se bodo v sredo ob 18.30 v Mohorjevi dvorani pogovarjali s pesnico Nežo Maurer, ki je pred nedavnim pod okriljem Celjske Mohorjeve družbe izdala dvojezično pesniško zbirko Živeti, ljubiti In oditi - Live, Love & Leave. S pesnico se bo pogovarjala Tadeja Petrovčič Jerina.


Večer pozneje bo mogoče v živo spoznati francosko mladinsko pisateljico Marie Depleschin. Z avtorico Aurorinega dnevnika (Le Journal d’Aurore), knjižno uspešnico založbe L’Ecole des loisirs, ki so jo v Franciji prodali v 180.000 izvodih in je prevedena v 12 jezikov, se bodo v Knjigarni Konzorcij pogovarjali v četrtek ob 18.00.
V Umetnostni galeriji Maribor bo Dragan Živadinov v četrtek ob 18.00 predaval o tržaškem konstruktivističnem ambientu kot kompleksnem seštevku in kongenialnem povzetku skupinskega, univerzalnega uma umetnosti v prvi polovici 20. stoletja na Slovenskem ter Avgustu Černigoju kot osrednji osebnosti slovenskega konstruktivizma.
Velja omeniti še nekaj razstav, ki jih odpirajo v četrtek. V ljubljanski Galeriji Škuc ob 20.00 odpirajo razstavo del enega najbolj izvirnih in čutnih umetnikov mlajše generacije, Ištvana Išta Huzjana. V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo predstavili Richa Pella z razstavo Post-naravni organizmi Evropske unije, v novomeški galeriji Simulaker pa bodo odprli zvočno instalacijo Chem:Sys:Reaktor umetnika Marka Batiste.
Isti večer si v Novem mestu v ART KINU Anton Podbevšek Teatra lahko ogledate tudi projekcijo dokumentarnega filma o Roku Petroviču Od kamna do kristala. Filmu režiserja Boža Grlja bo sledil pogovor o vlogi in identiteti vrhunskega športa v sodobni družbi; pogovarjali se bodo režiser dokumentarnega filma, dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani dr. Milan Žvan in nekdanji dolgoletni športni komentator ter urednik športne redakcije na RTV Slovenija, Marjan Lah.


Petek bo znova v znamenju gledaliških premier - v Mini teatru bo ljubljansko občinstvo lahko prvič videlo predstavo Mahmud v režiji Petra Srpčiča. Zgodba o ljudeh, ki so prisiljeni zaradi krutih in nečloveških okoliščin bežati iz svojega rojstnega kraja, je nastala v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.
V SNG Maribor bodo premierno uprizorili odrsko priredbo romana Mihaila Bulgakova Mojster in Margareta. Zgodbo romana, v kateri je pisatelj nazorno pokazal, da gre v vseh obdobjih človeštva za faustovsko igro med politiko in umetnostjo, je režiral Janusz Kica.
V ljubljanskem Centru in Galeriji P74 pa se lahko ustavijo v petek ob 19.00 tisti, ki jih zanima, kako Jaka Železnikar raziskuje kulturo vzorčenja v povezavi s tradicijo pregovorov.


V soboto se začenja peti ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Na letošnjih Bobrih bodo otroci lahko obiskali triindvajset glasbenih prireditev in triinštirideset gledaliških predstav, si ogledali štirinajst filmov in se udeležili kar sedeminštiridesetih delavnic s področja likovne in drugih umetnosti. Za festival je na voljo 15.307 brezplačnih vstopnic. Brezplačne vstopnice za obisk prireditev bodo na voljo v sredo, 23., in če ne bodo čisto pošle, tudi v četrtek, 24. januarja. Obiskovalci jih lahko prevzamejo v Festivalni dvorani Pionirskega doma, in sicer med 17. in 20. uro.