Ameriška protikomunistična propaganda je uporabljala vse takrat obstoječe medije. Foto: MMC RTV SLO
Ameriška protikomunistična propaganda je uporabljala vse takrat obstoječe medije. Foto: MMC RTV SLO

Ukrajinska kriza je že nekaj časa medijska in politična tema številka ena. Ob njej se je v številnih, predvsem zahodnih medijih in spletnih omrežjih razširil diskurz, ki močno spominja na diskurz hladnovojne protisovjetske propagande. Novo je opozarjanje na vzpon konservativnosti in netolerance v Rusiji, za kar naj bi bila odgovorna tudi vedno močnejša Pravoslavna cerkev.

Tesna zveza med patriarhijo in Kremljem
Nekdanji RTV-jev moskovski dopisnik Andrej Stopar pravi, da "je razpad Sovjetske zveze ponovno vzpostavil Pravoslavno cerkev kot enega od podpornih stebrov države, zaradi česar je tudi zveza med patriarhijo in Kremljem tako tesna." Poudarja tudi, da je ta razpad povzročil, da ruski človek išče središče svoje identitete, saj se sprašuje, kaj je, če ni več sovjetski človek. In ravno brez te pravoslavne komponente ne more razumeti samega sebe.

Zaradi ameriške hladnovojne propagande še danes zahodno rusofobijo pogosto povezujemo z ameriškim strahom pred komunizmom. Čeprav so panične reakcije na temo "Rusi prihajajo" stvar preteklosti, pa še vedno ostaja zgražanje nad konservativnostjo Rusov.

Prispevek Polone Balantič, Osmi dan.

Kako Zahod vidi Vzhod
Kako Zahod vidi Vzhod