Arhitekturno zanimive stavbe odprle svoja vrata

Hiše in stanovanja, javni, industrijski in kulturni objekti, ki so načrtovani in zgrajeni profesionalno in kakovostno, so v Sloveniji prej izjema kot pravilo. Projekt Odprte hiše najširši javnosti ponuja brezplačne oglede nadpovprečno dobre arhitekture in prostorskih ureditev. Koncept je bil ustanovljen leta 1992 v Londonu, danes pa v mednarodni mreži deluje 17 mest po vsem svetu.
Odprte hiše Slovenije organizira Center arhitekture, zavod za razvoj prostorske kulture, poleg prireditve vodenih ogledov dobrih arhitekturnih primerov, ki se zgodi enkrat letno, pa vodijo tudi spletni arhiv kakovostne, sodobne, inovativne arhitekture in prostorskih ureditev. Kot so zapisali na spletni strani, želijo "podirati ovire za načrtovanje in navdihniti ljudi ter institucije, da bi zahtevali bolj kakovostno oblikovanje prostorov", z vodenimi ogledi pa ponujajo praktično izkušnjo v inovativni in kakovostni arhitekturi.
Kot je povedala vodja projekta Ana Struna Bregar, vodeni ogledi nudijo možnost, da stavbe ne opazujemo le od zunaj, ampak stopimo vanjo, doživimo umestitev hiše v prostoru, materiale v njej, njeno funkcionalnost, ureditev, odnos med stavbo in ljudmi, odnos do arhitekture in oblikovanja ter do prihodnosti.
Ekipa Televizije Slovenija je obiskala pritlično leseno hišo na ljubljanskem barju. Več v prispevku Sarah Neubauer.