Med prioritetami ob vsebinski obogatitvi priložnostnih in stalnih zbirk je predvsem ureditev kompleksa Ptujskega gradu, osrednjega objekta, ki ga upravljajo in je v državni lasti. Foto: BoBo
Med prioritetami ob vsebinski obogatitvi priložnostnih in stalnih zbirk je predvsem ureditev kompleksa Ptujskega gradu, osrednjega objekta, ki ga upravljajo in je v državni lasti. Foto: BoBo
Aleksander Lorenčič
Pred kratkim je vodenje Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož prevzel novi direktor Aleksander Lorenčič. Foto: YouTube

Lorenčič je poudaril, da je med prioritetami ob vsebinski obogatitvi priložnostnih in stalnih zbirk predvsem ureditev kompleksa Ptujskega gradu, osrednjega objekta, ki ga upravljajo in je v državni lasti.

Med prioritetami razvoja muzeja v prihodnjem obdobju je po njegovem mnenju ureditev grajskega kompleksa, pomembno bo tudi področje arheologije, saj muzej od leta 2011 nima primernega arheološkega razstavišča. Kot je dejal Lorenčič, bodo najprej našli kratkoročne rešitve, potem pa se bodo resno lotili ureditve področja. Ker so interesi različni, bo po njegovem mnenju treba najprej poenotiti in zbrati vsa stališča.

Na Ptujskem gradu bodo leto odprli s fotografsko razstavo Topographia Sloveniae modernae, ki jo je pripravil Boris Farič, temu pa bodo kmalu sledili dogodki ob slovenskem kulturnem prazniku. Predstavljanje premične dediščine - se pravi zbirk, ki so na ogled v njihovih prostorih - je še vedno ena glavnih nalog muzeja, zato bodo zbirke sanirali in dopolnjevali, še posebej zbirko glasbil in orožja.

Stanje južnega grajskega obzidja
Lorenčič je med naštevanjem glavnih ciljev letošnjega leta spomnil na lansko podrtje dela južnega obzidja, ki je zdaj v sklepni fazi sanacije, a bi bilo treba poskrbeti tudi za druge dele. "Posebej je problematično območje v dolžini 50 metrov med obema stolpoma. Upam, da bo odziv ministrstva pozitiven in da bo sledila sanacija tudi tega dela, saj verjamem, da si tudi država kot lastnik gradu ne želi, da bi se znova zgodil podoben dogodek, ki smo mu bili priča lani."

Skoraj 60 strokovnih in kulturnih dogodkov
Med večjimi dogodki se letos obeta arheološka razstava z naslovom Gospodarji prehodov, ob tem pa bodo dopolnili zbirko glasbil. Načrtujejo izid obsežnejše publikacije s popisom izdelovalcev glasbil na Slovenskem. Pripravljen je tudi program v Miheličevi galeriji, marca pa načrtujejo ponovno odprtje Salona umetnosti, kjer se bodo predstavili ptujski umetniki 20. stoletja.

Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je lani pripravil 15 razstav, z dvema so gostovali v Ljubljani in Zadru. Veliko zanimanja je v Ljubljani požela razstava pohištva, ki na Ptuju ni privabila obiskovalcev. Pripravili so še 59 strokovnih in kulturnih dogodkov. Med pomembnejšimi dejavnostmi muzeja je založniška dejavnost, lani pa so izdali 18 različnih publikacij.

Še malo statistike ...
Tamkajšnje dogodke in plačljive razstave je lani obiskalo okoli 40.000 ljudi, skupaj s tistimi, ki so prišli na grad samo na krajši ogled pa skoraj 70.000 ljudi. Okoli tretjina obiskovalcev je tujcev, ki so lani prišli iz 82 različnih držav. Prvič so bili med tujci najštevilnejši Italijani, ki so prehiteli sicer običajno najpogostejše Avstrijce, že drugo leto zapored so na tretjem mestu Madžari. Med peterico najpogostejših obiskovalcev so še Nemci in Izraelci, precej manj je Hrvatov.