Nesrečna stavba žge na pločniku parkirane avtomobile in ustvarja sunke vetra, ki prevračajo pešce:
Nesrečna stavba žge na pločniku parkirane avtomobile in ustvarja sunke vetra, ki prevračajo pešce: "tur" ni samo neestetski, ampak tudi nevaren. Foto: AP
Stolpnica je zrasla na ulici Fenchurch 20, na lokaciji, kjer visokogradnje niso bile predvidene, in precej stran od načrtovanega "grozda" visokih stolpnic, ki jih bodo v Londonu še postavili. Foto: AP
Walkie Talkie
"Težko je najti koga, ki bi o tej stavbi lahko povedal kaj pozitivnega," pravi predsednik žirije in urednik Building Designa Thomas Lane. "Londončani morajo trpeti pogled na ta napihnjeni tur, ki se bohoti na zgodovinskem obzorju Londona in se ga, kot nedobrodošlega gosta na zabavi, vidi že na kilometre." Foto: AP
študentska stolpnica City Gateway
Študentska stolpnica City Gateway: eklektična kombinacija barv in oblik, ki ne delujejo nič kaj skladno. Foto: Building Design
Študentski dom Woodward Hall v North Actonu. "Ta stavba bi morala biti arhitektov nagrobnik." Foto: Building Design

Poslovna stavba, ki jo je oblikoval arhitekt Rafael Viñoly, je vzdevek Walkie Talkie dobila zaradi svoje podobnosti z istoimensko oldskul napravico. Po podobni analogiji stolpnici pravijo tudi "vrček za pint" in "bogato obdarjena stavba" (ker ima zgoraj pač več kot spodaj). Proti gradnji je zaradi pečata, ki ga je stavba pustila na londonskem obzorju, protestirala celo organizacija Unesco - a brez uspeha. Leta 2013 je stolpnica dobila še posmehljiv vzdevek Walkie Scorchie, saj je v tla preusmerjala tako močne žarke, da so žgali na ulici parkirane avtomobile.

To težavo so sicer lani s prizidkom nekakšnih horizontalnih "plavuti", ki odbijajo sončne žarke, odpravili (rešitev je menda stala ogromno), se je pa letos pojavila nova vremenska pritožba na račun stavbe: prebivalci bližnjih stavb se pritožujejo, da je pri njih veliko več vetra, odkar stoji Walkie Talkie - sunki vetra menda prevračajo stole, izveske restavracij in celo ljudi. (Županov urad je že naročil neodvisno študijo, ki bo te trditve preverila.)

Slikoviti princ Charles
"Nagrado" vsako leto podeljuje arhitekturna spletna stran Building Design; na piko jemljejo stavbe, ki so "neopravičljivo slabe in si zaslužijo, da se javno izpostavijo in osramotijo". Ime nagrade, carbuncle, je (nevede) prispeval nihče drug kot princ Charles, ki je nekoč prizidek v Narodni galeriji, ki ga je oblikoval Richard Rogers, opisal kot "pošasten tur na obrazu ljubega in elegantnega prijatelja".

Še vrtovi na strehi niso omehčali sodnikov
Zmagovalca so sodniki izbrali soglasno. Walkie Talkie se jim ni odkupil niti s tem, da so na vrhu januarja letos odprli Sky Garden, vrt v treh nadstropjih z razgledno ploščadjo in restavracijami ter lokali. Celo ta nova nadgradnja je bila deležna kritik, češ da "ni dosegla prvotnih pričakovanj" ter da dvigalo, ki te pripelje do vrha, povzroča nemogoče glasen, žvižgajoč zvok.

Eden izmed sodnikov, arhitekturni kritik Ike Ijeh, je ubogo stavbo opisal kot "nepotrebno stekleno grotesko, grafitirano na londonsko obzorje".

Nominirance za končni izbor tradicionalno izberejo bralci in stavba Walkie Talkie je dobila daleč največ nominacij, 75. Nekatere so bile pospremljene s precej slikovitimi opisi: "Imam vsaj nov osebni cilj: živeti hočem dovolj dolgo, da bom dočakal njeno rušenje" ali pa "Res ni pošteno do drugih nominirancev ... lahko gredo že zdaj domov."

Letos so bili poleg "zmagovalca" v igri še:
- študentski dom Woodward Hall v North Actonu, ki ga je oblikoval arhitekturni biro Careyjones Chapmantolcher - nekakšna pusta grmada "zajčjih brlogov", zaradi katerih je lokalni prebivalec šel v parlament zagovarjat "prepoved neprimernih gradenj". "Arhitekt bi moral za kazen in pokoro nekaj časa živeti v miniaturnem stanovanju, kakršne je oblikoval za študente," je med drugim izjavil v svojem govoru.
- stavba Whittle, del Univerze Cambridge (biro John Simpson Architects)
"Okorna reinterpretacija gotskega sloga, ki je videti, kot da je bila izposojena iz kataloga za montažne hiše."
- stanovanjska stolpnica Parliament House v Lambethu (del Londona).
"Neskladna, neprimerna za svojo okolico in res vulgaren poskus razgibanega pročelja," je ocenil eden izmed sodnikov. Čeprav je nominacija na uredništvo prišla šele pozno, se je stavba uvrstila naravnost v ožji krog.
- študentska stolpnica City Gateway, Swaythling, Southampton (biro Fluid Design)
Stavba, ki ji tamkajšnji prebivalci pravijo "cigaretni čik", je preobilje različnih oblik, barv in razmerij. Med največjimi brcami v temo je to, da so jo postavili tik ob sosednji blok, kar pomeni, da imajo študentje razgled na gole stene. "Ne vem, kako lahko tu od študentov pričakuješ, da bodo domiselni in izvirni, če so pa obdani s tako povprečnostjo," je zapisal eden izmed sodnikov.
- stavba mladinskega kluba Waltham Forest, London (biro Robert Kilgour Architects)
Bolj kot mladinskemu klubu (YMCA), ki naj bi pomagal mladim v stiski, je sivkasto-črni monolit sicer podoben pustemu zaporu. Nastal je kot prizidek, a brez kakršnega koli upoštevanja osnovne stavbe.