Kipa, ki izvirata iz leta 175, so našli leta 1918 v Ostii blizu Rima. Na sliki in spodaj v galeriji kipa po posegu leta 2010. Foto: EPA
Kipa, ki izvirata iz leta 175, so našli leta 1918 v Ostii blizu Rima. Na sliki in spodaj v galeriji kipa po posegu leta 2010. Foto: EPA
Silvio Berlusconi pred 'spodobnejšo' različico Tiepolove freske.
Silvio Berlusconi pred 'spodobnejšo' različico Tiepolove freske. Foto: EPA

Marmorna kipa v palači Chigi sta se namreč zdela nekdanjemu italijanskemu premierju nepopolna, saj je Venera brez obeh rok, Marsu pa med drugim manjka falus. Njun popravek je Berlusconi zahteval leta 2010 in še tako glasna nasprotovanja umetnostnih zgodovinarjev niso pomagala pri preprečitvi, da je Mars znova dobil roko, ščit, penis in konico meča, Venera pa obe roki. Neodobren 'restavratorski poseg' je stal kar 70.000 evrov, kar je v Italiji sprožilo glasno polemike.
Pravzaprav predstavljata kipa iz leta 175 cesarja Marka Avrelija in njegovo ženo Faustino, preoblečena v boga vojne in boginjo ljubezni. Maja lani pa so po Berlusconijevem odstopu kipa prepeljali v narodni rimski muzej, kjer so jima odstranili proteze.
Nekje roka premalo, drugje dojka preveč
Kipa nista edini umetnini, pri katerih si je Berlusconi brez privolitve stroke dovolil 'popravek' po lastnem okusu. Motila ga je tudi razgaljena dojka ženske figure na Tiepolovi freski Resnica, ki jo odkriva čas, pred katero je prirejal tiskovne konference. Gola dojka je namreč v isti liniji kot govornikova glava, zato naj bi ta 'kazila' njegovo javno podobo. Po mnenju Berlusconijevih svetovalcev 'sporni' del freske beneškega slikarja 18. stoletja so zato preslikali tako, da so oprsje zakrili z draperijo. Razburjena javnost je tudi tedaj Berlusconiju očitala napad na italijansko kulturno tradicijo.