Prebivalci Rima so pretekli teden spet opazili, da se kruši pročelje monumentalnega amfiteatra. Antični spomenik mora zdržati še do marca, ko se bo začela 25 milijonov evrov vredna prenova tega antičnega spomenika. Foto: EPA
Prebivalci Rima so pretekli teden spet opazili, da se kruši pročelje monumentalnega amfiteatra. Antični spomenik mora zdržati še do marca, ko se bo začela 25 milijonov evrov vredna prenova tega antičnega spomenika. Foto: EPA
Pompeji
Že več let se doma in v tujini pojavljajo očitki o mačehovskem odnosu italijanske države do svoje kulturne dediščine, eden najbolj žalostnih dokazov za to pa naj bi bilo kritično stanje antičnih Pompejev. Foto: Reuters

Rossella Rea je opozorila prič, da se je odkrušil še en kos Koloseja, o katerih je pisala italijanska agencija ANSA, zanikala in jih pripisala med prebivalci večnega mesta bojda občasno pojavljajoči se 'psihozi'. Italijanska okoljska skupina Legambiente je večkrat opozarjala na krhko stanje Koloseja, ki ga ogrožajo avtomobilski izpusti ter vibracije bližnjega cestnega in podzemnega prometa.
Restavrirali bodo tudi piramido Gaiusa Cestiusa
Pomembnega pričevalca o časih gladiatorjev in velikih graditeljih Rimljanih naj bi začeli restavrirati marca, 25 milijonov evrov pa je za obnovo zagotovil Diego Della Valle, ustanovitelj izdelovalca čevljev Tod. Italijanski dediščini na pomoč je priskočil tudi japonski tajkun Juzo Jagi, ki želi sijaj povrniti masivni marmorni piramidi, mavzoleju rimskega dostojanstvenika Gaiusa Cestiusa. Piramido so postavili leta 12 pred našim štetjem in je podobno kot slavnejši amfiteater po poročanju Telegrapha potrebna čiščenja, prav tako pa so se na marmornih blokih pojavile razpoke.
V okviru projekta naj bi preverili tudi, koliko je resnice v legendi, da se pod piramido skrivajo skrivni hodniki. Za rimsko okolje neobičajen spomenik so iz opeke in marmorja postavili po rimski osvojitvi Egipta, ko je v Rimu naglo razširila moda vsega, kar ima v sebi kanček egipčanskega.
Juzo Jagi iz Osake, ki je več kot 40 let poslovno povezan z Italijo in želi tako počastiti svojo vez z državo, bo tako daroval milijon evrov za restavracijo 2.000 let stare piramide, ki tvori del rimskega obzidja in se obrača proti protestantskemu pokopališču, kjer sta pokopana Shelley in Keats. Restavracijo naj bi začeli aprila, v zameno za donacijo pa Juzo Jagi pričakuje zapis svojega imena v bližino spomenika.
Piramida je bila nekoč poslikana s freskami, ki se niso ohranile, srednjeveških plenjenj pa ni preživela niti notranjščina. Bila je vključena v Avrelijevo obzidje, ki so ga postavili v 3. stoletju za zaščito mesta, za katerega se je vse bolj kazalo, da morda le ni tako večno.