Ena največjih filozofskih konferenc v Sloveniji se bo začela z informansom v Moderni galeriji. Foto: BoBo
Ena največjih filozofskih konferenc v Sloveniji se bo začela z informansom v Moderni galeriji. Foto: BoBo

Udeleženci se bodo osredotočili na vprašanje ponavljanja.

Kot je na novinarski konferenci povedala članica organizacijskega odbora konference Bara Kolenc, predstavlja vprašanje ponavljanja enega temeljnih konceptov filozofije 20. stoletja, ki se pojavlja pri številnih filozofih različnih smeri. Skupna tendenca teorij ponavljanja pa je, da dekonstruirajo dotedanje sheme metafizične ontologije, ki temelji na enosti bitij v smer multiplicitete, vzporednih realnosti, retroaktivne časovnosti.

Repeticija: formalen, a tudi vsebinski princip
Po drugi strani ponavljanje pomeni enega ključnih konceptov pri uprizoritvenih umetnostih. Sodobne uprizoritvene prakse ponavljanje razumejo na eni strani kot povsem formalni princip, na drugi strani pa kot konceptualen vsebinski temelj, na katerem gradijo tudi v dekonstrukciji klasičnega gledališča, ki je bilo v tradicionalnem smislu vedno povezano s ponavljanjem.

Kot je še povedala, so skušali pokriti čim širše polje tako specifično filozofskih tem kot tem, ki se vežejo na gledališče oziroma širše na umetnost, pa tudi polje vsebin, ki črpajo iz srečanja med uprizoritvenimi umetnostmi in filozofijo.

Konferenca, ki jo bo uvedel informans Zupančič, Turšič, Živadinov - Aktuator: 2016, bo po besedah Bare Kolenc doslej ena največjih filozofskih konferenc v Sloveniji. Registriranih je že okoli 150 udeležencev.

Dogodki bodo večinoma potekali v Mestnem muzeju Ljubljana in na filozofski fakulteti. Program konference, ki bo potekala do 24. septembra, je zastavljen tako, da dogajanje vsak dan uvede predavanje, sledijo mu tri vzporedne teoretske predstavitve, nato večerno predavanje in umetniški dogodek.

Med predavatelji je član organizacijskega odbora konference Gregor Moder izpostavil Bojano Kunst, Keti Chukrov, Sama Tomšiča, Oxano Timofeevo, Frediea Rokema in Justina Clemensa. Na umetniških dogodkih pa se bodo predstavili še umetnika Bara Kolenc in Atej Tutta z razstavo Retorika: Trenutek potem in s performansom Zasebne misli 2° ter kolektiva The Family in The Collective iz Melbourna.

Razen v Mestnem muzeju Ljubljana in na filozofski fakulteti bodo dogodki potekali v Galeriji Vžigalica, Kinu Šiška, Plesnem Teatru Ljubljana, Kreatoriju in v Pritličju. Konferenca bo potekala v okviru mednarodne mreže Performance Philosophy.