V laboratoriju v Shorehamu, poznan kot Wardenclyffe, je Tesla zgradil tudi stolp - Wardenclyffski oziroma Teslov stolp, postajo za brezžični prenos energije. Leta 1917 je bilo financiranje projekta ukinjeno in stolp uničen, časopisi so tedaj poročali o stolpu kot o
V laboratoriju v Shorehamu, poznan kot Wardenclyffe, je Tesla zgradil tudi stolp - Wardenclyffski oziroma Teslov stolp, postajo za brezžični prenos energije. Leta 1917 je bilo financiranje projekta ukinjeno in stolp uničen, časopisi so tedaj poročali o stolpu kot o "Teslovi milijonski neumnosti", zemljišče je bilo prodano proizvajalcu fotograskih filmov. Pred kratkim pa je bilo zemljišče in laboratorij v prodaji; nakup je - tudi s podporo risarja komičnih stripov Matthewa Inmana, pred dvemi leti uspel organizaciji, ki tu želi postaviti muzej Nikole Tesle, zbirajo pa še sredstva za postavitev muzeja. Foto: Wikipedia
Lastnik avtomobilskega podjetja Tesla Motors Elon Musk. V akciji Postavimo že ta preklet Teslov muzej je Inman tudi neposredno naslovil konkretne osebe in podjetja, ki bi lahko sponzorirala postavitev Teslovega muzeja. Eden od teh je bilo tudi podjetje Tesla Motors: "To bi bil dober PR za vaše neverjetne avtomobile, mar ne? In če dobimo zemljišče, vam že zdaj dajem dovoljenje, da boste na parkirišču Wardenclyffa lahko prodajali krofe." Med drugim je nagovoril tudi Google ("Prebral sem, da je Larry Page velik Teslov občudovalec. In prepričan sem, da če bi bil Tesla danes še živ, bi raztural Gmail in se na veliko norčeval iz Binga.") in Christiana Bala (To bi bil dober PR za tvoj prihajajoči film o Tesli, mar ne? Če bi bil Batman realen, bi zagotovo sponzoriral muzej."). Foto: EPA

Tesla se je rodil 10. julija 1856 v Liki na Hrvaškem, leta 1884 pa se je preselil v ZDA, kjer je najprej delal za ameriškega izumitelja Thomasa Edisona. Pozneje je šel na svoje in v Shorehamu imel enega od svojih laboratorijev Wardenclyffe, kjer se je ukvarjal z brezžično komunikacijo.
Umrl je leta 1943, reven, v hotelu na Manhattnu. Priznanja za svoje pionirstvo brezžične komunikacije in električne energije dobiva šele zadnjih nekaj let.
"Postavimo že ta preklet Teslov muzej"
Prizadevanja za obnovo njegovega laboratorija Wardenclyffe v Teslov muzej je leta 2012 začel risar komičnih stripov Matthew Inman, ki je sprožil akcijo z naslovom Postavimo že ta preklet Teslov muzej.
V akciji je Inman tudi neposredno in z njegovim prepoznavnim smislom za humor naslovil konkretne osebe in podjetja, ki bi lahko sponzorirala postavitev Teslovega muzeja. Eden od teh je bilo tudi podjetje Tesla Motors: "To bi bil dober PR za vaše neverjetne avtomobile, mar ne? In če dobimo zemljišče, vam že zdaj dajem dovoljenje, da boste na parkirišču Wardenclyffa lahko prodajali krofe."
Zbral je 1,3 milijona dolarjev, kar je bilo dovolj za nakup propadajočega objekta, zdaj pa zbira še preostalih osem milijonov dolarjev, ki so potrebni za obnovo in odprtje muzeja.
Lastnik Tesla Motors v počastitev izumitelju
Prispevek milijon dolarjev je na 158. obletnico Teslovega rojstva obljubil Musk, lastnik podjetja Tesla Motors iz Kalifornije, ki izdeluje drage električne avtomobile in posamezne električne komponente, kot so Li-ion baterije, sicer ni povezana z dediči izumitelja. Ime Nikole Tesle so si izposodili, da bi počastili izumitelja. Družba je postala prepoznavna s predstavitvijo Tesla Roadsterja, prvega popolnoma električnega športnega avtomobila. Ta uporablja AC motor, ki ga je leta 1882 zasnoval prav Tesla.
"Ne, ni bil Edison"
Inman je je navdušen; "Tako močno te želim objeti, da mi to povzroča blažjo možgansko poškodbo!" se je Musku duhovito zahvalil na Twitterju stripar, ki meni, da je Thomas Edison "ukradel" pozornost, ki bi si jo zaslužil Tesla, kar med drugim oriše tudi v duhovitem stripu Why Nikola Tesla was the greatest geek who ever lived:
"Ampak jaz sem mislil, da je Thomas Edison oče električne dobe." Vsi
Ne. To je bil Tesla.
Inman v stripu s preprostim pojasnilom in kopico humorja pojasnjuje odnos med Teslo in Edisonom in predvsem, zakaj je Edison postal tako znan, na Teslo pa smo za dolgo pozabili: "Edison ni izumil električne žarnice, le razvil je idejo 22 drugih, ki so jo izumili pred njim. Edison je le ugotovil, kako prodati žarnico."