Drugo
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Ksevt
S srečanjem se je Ksevt, ki se v Vitanju, od koder izvira družina Hermana Potočnika Noordunga, posveča kulturalizaciji vesolja, spomnil rojstnega dneva tega slovenskega raketnega inženirja. Foto: BoBo
Ksevt
Center Ksevt v Vitanju trenutno še deluje, program pa ostaja do marca. Če država do takrat ne bo storila ničesar, potem obstaja bojazen, da bo hiša v nekem trenutku prazna. Foto: BoBo

Dodaj v

Ksevt o sodelovanju med umetnostjo in znanostjo v vesolju

V NUK-u srečanje "slovenske vesoljske skupnosti"
22. december 2016 ob 14:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Narodni in univerzitetni knjižnici se bo danes odvijala slovenska vesoljska akademija. Tako so poimenovali srečanje, na katerem želijo predstaviti, kaj se je v zadnjem obdobju zgodilo na področju umetnosti, humanistike in kulture v vesolju.

S srečanjem "slovenske vesoljske skupnosti" bo Ksevt počastil tudi rojstni dan Hermana Potočnika Noordunga. Kot menijo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), ima ukvarjanje z vesoljem v Sloveniji tradicijo, kontinuiteto in predvsem prihodnost.

Po besedah Mihe Turšiča so pripravili razstave, ki se ukvarjajo z vesoljem, denimo v Moderni galeriji, na področju arhitekture se razvija nanoturizem, galerija Kapelica sodeluje z južnoevropskim observatorijem in Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), kjer organizirajo rezidenco za umetnike. Esa bo izvedla tudi prvi umetniški projekt na vesoljski postaji z brazilskim umetnikom.

"Skratka, dogaja se cel kup stvari," pravi Turšič. Akademijo so zato pripravili, da se "slovenska vesoljska skupnost" sreča in spozna možne modele povezovanja, vključevanja umetnosti in kulture v industrijo in znanost. Predstavili jih bodo predstavniki iz industrije in tisti, ki se ukvarjajo z vesoljskimi aktivnostmi.

Iščejo sinergijo med področji, vmesne prostore med umetnostjo in znanostjo, umetnostjo in industrijo, še pravi Turšič. "To je niz sklopov, kjer se izvajajo določene raziskovalne in razvojne dejavnosti, ključno pa je, da so le-te družbeno bolj relevantne, da iščejo dialog z družbo, izhajajo iz nje in iz družbenih razmer. To je dejavnik, ki ga imenujemo družbena relevantnost. To je pač smer, iz katere izhajam."

Po marcu bi lahko ostal Ksevt prazen
Predstavnik Ksevta je ob tem pojasnil, da center v Vitanju trenutno še deluje, program pa ostaja do marca. Če država do takrat ne bo storila ničesar, obstaja bojazen, da bo hiša v nekem trenutku prazna. Po tem, ko je Turšič lani z gladovno stavko opozoril na finančno in statusno problematiko Ksevta, je bila sicer na državni ravni predstavljena namera o vzpostavitvi tehnične pisarne Slovenija v vesolju, ki bi pomenila institucionalni okvir za koordiniranje programov Ese, Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) in Ksevta. A se, tako Turšič, ni zgodilo še nič.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Lintver
# 22.12.2016 ob 16:13
Jebiga, denarja ni nikoli dovolj, a ne Miha?

http://www.delo.si/novice/slovenija/ksevt-nenamensko-porabil-denar-vracalo-bo-vitanje.html
zamudnik
# 22.12.2016 ob 15:25
Višja stopnja mešanja megle: mešanje vesolja.
veronikad
# 22.12.2016 ob 17:47
nej gre ta turšič raj probat dobit kak zaresen šiht, ne da se sam klati po tovrstnik psevdoumetniških pasjih procesijah (ene par jih tut sam organizira) in jezdi na vezah ki jih ima v medijih
NAUTILUS
# 22.12.2016 ob 17:25
Vitan J. Potočnik

NOVI VESOLJSKI RED

Mnogo novega v vesolju
Novi red nam je razkrival,
nam veljavo pridobival,
v našem narojen okolju.

Ves zazrt je bil v prihodnost,
prehiteval za stoletja,
a njegovega početja
nič ni rožnata usodnost.

Ni denarja, pa zaprimo
naša vrata si v vesolje,
za Slovence to bo bolje,
se tegá res veselimo.

Mnogo novega v vesolju
se odkriva vsak dan sproti,
a ubožcem je napoti,
kaj podpreti v tem okolju.

Tukaj je pač takšno stanje,
da za Novi red ni mesta,
sprazni naj se Mlečna cesta,
vse prestavi v mirovanje.

Astronomsko mirovanje
v tem kotičku vlada večno,
Novi red bi prav nesrečno
gledal to butalovanje.

Naj povemo bolj nazorno:
je pri nas vesolje prazno,
vakumsko, nadvse porazno,
vlade stanje mirotvorno.
Kazalo