Direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar in programski direktor EPK-ja 2012 Mitja Čander sta ponovila zahtevo po vrnitvi samostojnega ministrstva za kulturo in vse politične stranke pozvala k ponovnemu razmisleku o spremembi zakona o vladi. Foto: BoBo
Direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar in programski direktor EPK-ja 2012 Mitja Čander sta ponovila zahtevo po vrnitvi samostojnega ministrstva za kulturo in vse politične stranke pozvala k ponovnemu razmisleku o spremembi zakona o vladi. Foto: BoBo
Mitja Čander
Med praktičnimi razlogi, zakaj bi bilo treba spet vzpostaviti samostojno ministrstvo za kulturo, je Mitja Čander izpostavil lažje vključevanje kulture v izobraževanje, socialne in okoljske politike, znanost, gospodarstvo in diplomacijo. Foto: Zavod Maribor 2012

Lani januarja so na spletni strani Življenje na dotik vabili k podpisu peticij, da bi k vnovičnemu razmisleku spodbudili vse, ki menijo, da kultura ne potrebuje svojega samostojnega ministrstva in da smo z ukinitvijo privarčevali. Prvopodpisani pod lansko peticijo, Mitja Čander, programski direktor EPK-ja 2012, tako znova opozarja na upoštevanje možnosti samostojnega ministrstva in našteva več razlogov za to.
Simbolni in praktični razlogi za samostojno ministrstvo
Med razlogi je navedel simbolnega, ki bi kulturo ponovno postavil kot vrednoto. Vendar obstajajo tudi praktični razlogi, poudarja. Med zadnjimi je izpostavil lažje vključevanje kulture v izobraževanje, socialne in okoljske politike, znanost, gospodarstvo in diplomacijo, če bi bila kultura vladna kategorija. Leto dni po peticiji, pravi programski direktor EPK-ja, številni umetniki in kulturniki artikulirajo svoja stališča prek različnih družbenih gibanj, "da je treba v širšem kontekstu še enkrat opozoriti na interes kulture same - kot družbenega polja, ki potrebuje vzpostavitev samostojnega in suverenega resorja za kulturo".

Mitja Čander je med drugim omenil še naslednjo finančno perspektivo Evropske komisije, ki prinaša nova kohezijska sredstva. "In v kolikor kultura ne bo imela samostojnega resorja, bo težje prišla do teh sredstev," opozarja.
Mitja Čander in Igor Teršar sta obenem pozvala vse politične stranke tudi k ponovnemu razmisleku o spremembi zakona o vladi. Kot pravi Teršar, bi s tem dejanjem stranke pokazale enotnost in dale signal vsem slovenskim državljanom, da so kulturne vrednote, na katerih je zrasla naša država, tiste, na katerih lahko gradimo našo stabilno prihodnost.
Zgledno delovanje ljubiteljske kulture
Teršar je opozoril na veliko vlogo ljubiteljske kulture, kjer odnosi še zdaleč niso tako skrhani kot v politiki. Vsaka kulturna prireditev je skupni projekt nekega kraja, zahteva učinkovito dogovarjanje, a je na koncu v veselje vsem, je dejal.